[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#17

1001 回覆
10 Like 28 Dislike

This?
ian個隻頭係咪要電?
想問染髮最好隔幾耐?
自己喺屋企染完淨係淺左一兩度得啡色(本身係真點黑色實色原生髮,想染啡色帶少少深綠咁樣)
而家想出去搵salon染了
想問下偏肥圓臉嘅男仔點電好?
想電髮轉髮型
任何天生鬈做返直

除左意外 之外

其實係一定手感好好 因為天生鬈好粗糙

至於用paimore 做天生鬈 係會好快還原 係因為作本身隻藥水對粗硬抗拒髮質會有呢個缺點

可以

但 再漂完就整,然後再上色

有d 專用既漂電既藥水
1.shiseido,可以用陶

2. 陶會偏高溫過數碼 可以咁講 而且控溫方面陶瓷係爭d 數碼好d

3 一定唔會 唔用開先會 而且有個誤點係
有人話唔用護髮素會鬈d 包括男女

只係d 頭髮無用護髮素 無理順左 炒埋一碟咁 比起平常或電前有唔同。。其實原理上係一定要用護髮素
yes

呢個係硬

輕果兩枝唔記得影比你 sorry
佢就應該set

但如果你眼見個頭有鬈或強烈既紋理感。
咁就係

其實 星 既髮型 好多時都唔建議會有電唔電呢樣野

個頭最好係素d 因為變化會多好多 而且有人set 其實唔怕
自己染完
就算再染

好大機會一達達或唔係好上色

同埋 如果泡泡

第一下無咩問題 再染或人地點樣幫你染都好

質感會明顯差左 如果係泡泡既話

如果你係原生髮 而搞左咁樣 就的確有d 浪費左個頭
唔好剷或偏長dd
唔該CHING
你地有冇做for漂後拉直既treatment??
如果bbo,果類 或kk 果d 我唔整
對staff 同客 吸入 都唔太好

雖然佢都總會有佢特別用途用同需要佢既時侯

反而係漂得到個質地好 再用lachoa 電 都仲可以
中長髮
兩個月前用過泡泡自己染
依家想出去salon染又想電曲,建唔建議同時做?
會唔會好傷?
(定用完泡泡已經傷咗冇乜所謂
用直髮器夾完個瀏海同髮鬢後(有啲弧度),其實用spray定係定型啫喱定型好? thanks!
泡泡過電 d 髮質好漲d 鬈分唔開咁。。。

我唔建議會電

咁當然 如果你泡泡之前,咩都無搞 而又係偏粗既髮質

問題就不大 如果泡完之後一濕水或洗既狀態都唔係咁好

就唔建議電

電 靚唔靚 除左技術 好講髮質,就會令佢係唔係而打理而又襟既鬈
Spray
唔該晒
另外想問下瀏海用邊隻spray好啲? Thanks
電完髮仲洗唔洗落 髮泥同spray 去造型架?
我鐘意輕身d 既 spray

或 吹頭前用 既fix volume

電只係整起左個底
女 頭髮幼 個頭扁點蓬鬆啲洗完頭再吹頭會好啲但過一陣又塌返定係出門之前用直髮夾夾下髮根位會好啲?
我前排整左babylight, 底色啡色挑既部份灰色,有keep住用紫色洗頭水,但依加babylight部份變到mk 金咁,好分明好粗一條條,有咩辦法可以解決佢
髮質偏幼 年頭電鬈過
如果照電會唔自然?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞