[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#17

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
Hello! 想請教下,男仔電髮,有無邊隻比較質地比較自然,啞色嘅泥/蠟好介紹?
女仔長瀏海貼額頭,建唔建議電一電髮根有弧度好睇啲,成日都要吹有啲煩
頭髮乾旱又毛燥 做邊隻焗油好
請教下巴打
之前試過幾次電鬈都keep 唔耐
同朋友一齊電同一個師傅一齊整但係朋友整完keep 到成年都有
我頂多一個月兩個月就直晒
夜晚卷住吹到吹完都鬈架,不過第二日就唔見晒
上次去新髮型師染髮講起都想電返鬈
佢同我講叫我算啦
話我個頭電完都keep 唔耐,唔好徙錢

有冇d咩可以改善(?)呢個問題?
呢排想剪短好多都要電c curl 或者電埋內彎先好睇
電完keep 唔耐都唔知點算
成日想問
偷薄同剪碎or碎髮係咪兩個概念

我頭髮唔算多
但夏天又好7熱
個髮型師又叫我唔好偷薄

老實講真係唔識指示佢點剪
自然黎講 係睇stylist 識唔識組合 同就

lazulite 黑泥
電完都係要吹
而且根電既一個月到架咋

不過成個電拋拋地會好過only 根

一襟,二自然d
係指呢隻?

有見過,不過平時剪開哥間會幫我用隻泡泡狀嘅去gel

另外想問下,如果想吹頭嘅時候,做到頭頂會有幾執髮尾翹起,應該點做?Thanks!
想請教下男仔頭髮硬,成日豎起,想頭髮軟啲唔好豎起,可以點解決? Keratin?
如天生鬈唔係靠treatment 係靠夾
幼直頭髮?

天直好直 幼?

如果訓醒都要有 可能就難d 除非好彈好硬
正常應該stylist 要處理到
你講完佢都唔會明
咁你可以問下佢果隻咩黎

bed head 泡泡都ok

向返入吹
本身頭髮應該算直
即係電完keep 得一兩個月係髮質問題冇得搞?
電一次又貴又坐得耐 keep 得唔耐好唔抵

keratin 無用
可以電得好少好少好少好少
可以咁講
但無話一定 睇造型需求
咁又唔一定 好多幼都好襟

有好多原因

但如果幼直要大wave 要訓過夜
就真係唔太可能

硬淨頭髮可以

如果濕仲鬈

吹完頭豬腸咁款都仲有鬈

你試下分左右 跟兩邊 橋住黎訓 或者搵d 野橋完壓住佢

因為我唔清楚佢電到幾多

或者洗完你影黎睇睇?
想知呢隻髮色叫咩 同埋要漂幾多次?如果自己係屋企染 有冇咩牌子色號可以推介? 唔該晒
兩次up

唔建議自己整,前題都要漂得清清地
睇相有d 暗

佢雖然似染完ash 系 fate out

你要直接呢隻色 我會覺得有dd 蝦肉色
或茶色帶啞

我會溝
唔該巴打先
不過因為上次仲髮型師叫我唔好徙錢所以我冇電到呀
之前經驗都係keep 得一陣令我好卻步
有機會我電咗頭再上嚟請教你
想問下男仔 耳仔兜 額頭高 咩髮型比較啱
請教師兄點解成日落鹽水再落泥加定型
個頭都keep唔耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞