[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#17

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
thanks ba da

Hi 巴打 想問下呢個頭洗唔洗電?
如果你好直 要

或者自己set
菱形面男啱唔啱textured crop
all back頭剪完一星期就長,之後all back又唔好睇,放陰落黎又唔好睇

有咩解決方法

或者有咩all back髮型keep到三星期剪一次
睇埋頭骨 如果好尖好凸 個頂位

真係唔太好 forward 放曬落黎或者方dd 可能會比較好
一星期長完係gel 唔到跌落黎定邊度唔好睇先
小弟頭髮左右打橫生,粗硬髮質,gel就gel到,但因為兩側開始長,加中間厚左,感覺冇果種all back乾淨嘅感覺同好怪睇落
留tg 我send圖俾你睇?
咁你上面果問題 係因為你粗硬
就算你短 all,back,黎講都算係格硬gel...

其實佢電先會有幫助

至於兩邊青 佢長返亂d 就 無計。。
好毛燥可能係個鬈

家用洗護 +有效treatment 先係一個長遠而持久既保養

因為日日用既野 比定期salon 做 日日用既緊要d
想問下直/曲/熱療同treatment有咩分別
兩者係咪都光滑柔順?
後者係咪平時屋企洗完之後嘅護髮素?
同salon treatment嘅差異係?

好多問題唔該巴打
其實我都唔係好睇到個頭時質感
因為有d 朦(可能圖既效果

就咁睇 都好乾身 唔算好油 但係好獨立一片片好立體

就咁用落完styling 梳 spray 果d ,都執到出黎既野
直 曲 療
係受損性chemical,
而好多人成日話順滑左

好可能佢本身係天生鬈 毛燥 散底

包括埋好乾好散 疏於打理
咁你電左,理順左 好自然同正常係變得好左

treatment 就係補養品黎
salon 同家用做唔同
1.有機用
2 人地搽 搽其實都緊要既 有特定既treatment 建議係按壓添
3.某特定既treatment pre chemical前後做都對個chemical 髮質同效果都有極大既幫助

至於treatment,對於上述天生鬈呀 毛燥呀 散呀

起個作解唔算太大
但髮質需要用到時 起極大作用
eg 個鬈 靚唔靚,易唔易打理等等

同埋每日使用家用既洗護比起久唔久salon 做 係更緊要
毛燥如鬈底靠夾 或電直

或吹頭前搽少少 保濕(lebel)或抗熱(ats 都可以

搽d 保養性質既野 唔會太笠

如果真係想靠洗護做呢件事
lebel,serum 但唔建議,

屋企人用完話有d 笠
天生鬈幼髮質 少少稀薄
唔會 最好開頭染得啞身dd 等佢自己fate out 咁會襟好多
咁要睇你點搵 同搵邊個剪
好難一概而論

阿台灣ken san
咁拍得片都有d 基本保證既

但其實佢呢個cut 都係有dd 女仔feel...

如果佢標題係咁落既話

我反而會上面都會有dd 鬈 但唔堆積唔厚 自然wave

男仔更加比女性 接受到 面層次既部分位相對短d
如果個頭宜家係自然黑色 染到咁大約要漂幾次同埋之後洗唔洗用特別啲嘅shampoo thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞