[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#17

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
男 兩邊炸 頭頂扁
想頭頂鬆啲可以點樣電,最好睇落自然嘅
同埋兩邊用down perm係咪好唔實際,鏟短好啲?
thx
留緊長,前面過左下巴但gel頭個陣都好難將頭髮gel晒向後,應該點算好?落電髮既藥水軟化頭髮有冇用呢?
一路染開啡色,有冇其他唔誇張既color(唔洗漂)都岩男仔染?有埋圖最好thank!
Ion perm 會自然d

又無話唔實際既 有人出而且持續有人講 即係有需要既

咁你順便down,perm 埋 ok,既
男仔漂染,染咩色可以玩得耐啲?
色就遲下先
唔漂可以推淺然後再上ash 既系列 都靚同特別既

但留長 電左會方便好多 同首要

晏dd 比d 有dd 長度既男仔頭電既你睇下
會有dd 色差
如果最佳既方法 係

簡近似你髮尾既 深淺度既色

深半度多dd 然後上

每次漂完黑個問題

係好大機會個尾有雜色或者新生頭髮漂得太乾淨

如果個尾有雜 其實新生髮唔可以漂咁足 對比好大

就算真係漂得足 或者 指定既色一定要求個底夠乾淨

得兩個方法

1 .轉指定色 因為 個尾有雜色 如果本身要求個底好乾淨既色 本來個尾都係做唔到

2. 如果非指定色要求問題 係本身漂完都有呢個情況

可以係漂上色前搽多浸帶 銅色既淺色col

好等再上目標色之前 佢個tone 係一致

如果本來就最終隻色之前 個tone 落差好大
都會有你呢問題

3. 新生髮部分刻意染深dd

如果你自行操作搞到一塌糊塗 之後再做既色都會受呢件事影響 除非剪曬

所以如果有愈搞愈複雜同麻煩既情況。
我建議及早止蝕搵人搞
就算再幫你搞返果個 其實係呢種情形底下都多功夫同埋都係有dd 風險

但點都似會好過自己黎既。。。。
常見既就 漂得夠

然後染d 深既ash 或者 係灰紫 或深灰
呢d 甩出黎靚同埋一定好睇
b5同京喚羽邊個好做極treatment個髮尾都好似好乾 好想成個頭都勁柔順
吹完頭,唔想GEL野硬哂,想頭髮鬆D,
想搵D輕盈嘅spray做少少定型,
令個頭頂同髮尾保持返個彎度耐D,有冇介紹?
免飄染染髮係咪伏?
做左babylight5個月
開始布丁想補染
如果唔想再漂
就咁染隻單色上去全頭會唔會好奇怪
男士undercut/fade有s無推介 ?
你會唔會係天生鬈呀。。?
如果粗頭髮 做到

而且佢呢個仲要都多頭髮

雖然似set 但特定既髮質同電既方式 都可以

不過比返一般人既 可能最大唔同

呢個人會唔會太靚仔。。。
推淺其實者係咩技術,冇漂咁傷?同stylist講推淺佢地就明?
者係要電左先可以令d頭髮向晒後?淨係軟化而唔駛有彎度咁OK?
推淺再上ash價錢同漂係一樣?
等你upload d 岩男仔染既ash color
thanks!
有冇甩出黎之後既圖睇下
唔係

由其好黑既頭髮

有好多種既

而家有d 配方係可以直上奶茶色類(當然唔夠漂咁奶既 但唔漂黎講都靚

或者係兜color 度加極速色 由其唔漂要好紫下或啞果d 但呢樣有個缺點 之後如果漂會有d 麻類

或者好似疊染一樣 做淺曬成個底色再上色
因為佢已經淺色左 顏色係淺既頭髮 再上色 當然會比黑 呈現得更加好

疊染呢類方法係日本好常見
唔會 真係既babylight

應該係浸透 feel 幼滑 同埋少布甸感(當然睇上咩色

如果你直上單色係無問題 靚既 放心 當然睇點上同目標係咩色
唔明
熱氣多頭瘡多油多紅點,
如果電髮會唔會令問題惡化

我唔知個stylist 明唔明
有人會誤會係漂
當然配方都會有分別 有d 人 連雙氧都唔記得要多於1:1.5up

推淺 只係 用color 盡做淺色 唔用漂既方式
將頭髮整淺 顏色係淺色底既頭髮上呈現係會靚d

軟化係其中一個藥劑

解開頭髮入面既野 從而塑形

如果你長頭髮軟左 係無助你放向後

軟左並唔會有個造型 或形態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞