一人一間幫襯過嘅Salon/髮型師 (4)

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
搵開ok個到由細剪到大 呢啲老店得啲遮白頭髮朱古力
啡染但係剪頭髮係幾靚…

都係分享下姐
其實點解你地會信fun 同ig的廣告做得好就唔洗賣廣告
點解你哋會信fb先啱
有冇人剪過voi voi rakkaus
有無人有染歐美啲嘅babylight/highlight推介
之前去咗Tim Lau 嗰度染都幾好,但好快甩色
有無啲髮型師染係可以keep得耐啲架
警世啊!!!我真係好撚嬲 千奇唔好去 @hairdesign_www (edgy salon)度整頭髮

本身book左2點半 準時上到去同個reception講話兩位約左chris wong既 然後佢就帶左我同個frd去locker擺低啲野啦 點知比我聽到個reception姐姐問佢上左車未 我已經心知不妙一定要等下啦 但喺香港整頭髮要等髮型師已經唔係新聞黎 都唔知係咪行規黎

好啦 埋位坐左10分鐘左右就有另外兩位女仔都入左黎 然後我又聽到個reception姐姐打電話同佢講佢另外兩個客都黎左叫佢快啲 本身個frd仲問我條友一對四個客會唔會太多 我仲氹佢話應該會有助手既

然後到3點鐘佢終於都肯蒲頭啦 但佢一野就行左過去嗰兩個女仔度問佢地想點整 本身都玩緊電話冇乜留意佢做緊咩 點知等到315左右啦再望過去佢幫緊其中一個女仔剪緊頭髮我已經有啲唔耐煩啦 但佢都剪緊咁我都冇野好講啦然後320左右佢終於都行埋黎問我地想點整啦 見佢都算幾有禮貌 就開始討論啦 本身我仲未決定好要做佢個直療定納米離子焗油既 咁我就問佢意見啦 最尾我同個frd都係做直療 但佢就有同我講話我頭髮好差(咁呢個我都認同畢竟我漂染過好多次)所以我要加$350升級藥水啦 咁我book嗰時佢就係同我講如果就咁直療既就係$780既

咁決定好做咩佢就問我想剪幾短 我就即刻話我完全唔想剪短 淨係想修下髮尾啲開叉位咁啦 點知佢剪剪下 我由本身啲頭髮長到可以遮住粒lin有突去到粒lin上面 我雖然好唔開心明明講好唔剪短咖嘛咁我都明就算係修下都一定會睇落去短小小 但我真係冇諗過會係一下短咁多 已經有啲唔開心

講返個程序 我唔知佢啲膏suppose係擺喺個頭幾耐啦 但我同個frd啲時間都幾懸殊下既 好啦咁佢洗完頭返黎我就仲等緊啦 點知!!!成單野最奇怪既係佢竟然遞個風筒比我個frd自己吹我一開始都覺得幾好笑既 但跟住落黎嗰幾次洗完頭 我地兩個都係要自己吹頭 我就越諗越覺得好on9 然後個reception姐姐就叫我地埋左張單先啦 本身就有講過二人同行有9折既 咁最尾我就$780+$350 再9折咁樣啦 但佢完全冇問過我frd就都幫佢加埋$350個藥水 然後最尾都要死死地氣每人比$1017啦

去到呢度我同個frd都已經有啲炆啦 因為成程佢都好似淨係理另外嗰兩個女仔咁 我同個frd就要連個頭都自己吹真心好撚癲我未去過一個salon係要自己吹頭

到佢終於搞掂嗰兩個女仔就黎搵我地啦 我個frd都已經自己吹完頭啦 我就好少少因為咁啱啱兩個女仔搞掂所以佢助手就黎幫我吹頭 但想講佢助手真係有啲粗魯 無論係洗頭定吹頭佢都係咁打落我塊面我除左戴口罩遮住既位之外既妝都比佢摸到甩撚哂

本身以為吹完個頭就可以擁有又順滑又直既秀髮啦~點知。。。我伸手一摸。。。個髮尾比佢整到爛哂。。。我真係當堂呆哂 我比成千蚊整爛左自己個頭???唔撚係掛 咁我今次就真心嬲左問佢咩事啦 佢就同我講話我啲頭髮真係好差所以啲髮尾整完炸開哂係好正常 所以要再剪 然後我就即刻問佢 咁佢一開始唔係就剪左我啲開叉位啦咩 佢就口啞啞答唔到 但我都已經嬲到喊左 屌你老母你明知做完呢個treatment髮尾會炸開哂一開始就唔好剪咁短啦 我真係人生第一次嬲到喊住咁同髮型師理論 最尾真係冇辦法啦點正都要整如果唔係勁似閪毛咁 最尾佢剪到去到我鎖骨落少少我啲頭髮好辛苦先留得咁長一下就比佢剪哂我真係好撚sad啊嗚嗚嗚

大家聽我講想變靚靚頭髮千奇唔好唔好去
@hairdesign_www
應該唔會係我掛

幫你跟進下 搵邊位stylist?
間野真係好撚垃圾上前去到等左佢勁耐都算

事先已經係WhatsApp問左佢價錢 整到一陣叫我埋左張單先 點知佢講都冇講就幫我upgrade左療程 其實upgrade左唔緊要 但係佢講又冇講 問又冇問過我 我見個價錢唔同左就叫Chris Wong黎問下 點知佢一黎就話你頭髮太差唔加錢整唔到 我心諗你事前同我講聲都好掛 我要去到埋單先知係咩事??

仲要佢整出黎個效果同佢ig post出黎既片係有分別 我整完出黎都仲有勁多毛毛飛出黎

真心如沖果想整頭真係唔好去哩間 比錢買難受
有冇人試過stage hair keyo
見ig 啲圖同片幾靚
但佢間Salon喺尖沙咀aka伏salon集中地
而且係有幾舊揀三樣嗰種package,好多人都話呢啲好伏,搞到我怯怯地
有冇人真係試過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞