一人一間幫襯過嘅Salon/髮型師 (4)

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
Lm
LM
lm
Lm
各位巴絲打 想問下呢間伏唔伏
見啲片好似幾靚咁
Lm
睇左咁多間 咁多人既comment
發現最後電成點 真係因人而異頭髮硬既人 點電都靚 頭髮軟既人 點電都唔覺眼
都唔一定 我頭髮偏硬 都俾人電到成個海格頭咁 我覺得睇髮型師經驗多啲
有無巴絲試過搵milk lai整?睇ig好似好多回頭客同整得幾好咁係list同google都搵唔到評價
依家先發現依家po 然後發現自己去咗伏嗰間
依家先發現呢個po 然後發現自己去咗伏嗰間
最緊要你自己滿唔滿意啫
如果你唔覺得伏咪ok
邊間?咁你整完覺得伏唔伏
有冇人幫趁過roy_lee_hair
有冇人去過Ken_t_hair? 近排係ig見到啲相係我想要嘅風格
自膠google doc睇漏咗原來係伏 有冇巴絲介紹挑染+剪?
係咪佢?
係啊 唔該曬
感激不盡
想整焗油
有無巴絲試過納米離子焗油
係咪開間啲料都一樣
Ig: stage_hair & s.juno.salon (兩間同一個地址)呃錢

喺2年前,我喺stage_hair做過染+電,果時佢地仲係普通細salon,咁果次我覺得佢地做得幾好,所以今次就同朋友(我地兩條女)走左去整頭髮,結果就比佢地呃左錢

咁成件事係咁樣嘅:
我嘅頭髮係有電過同漂過2次,咁我上到去間salon,個髮型師(佢叫raymond)先同我講:因為我頭髮漂過,所以冇得電。咁好啦!我就轉做焗油,我就問客服果邊焗油要幾錢,咁佢send左張list比我啦!

睇完之後,我就同整緊我朋友頭髮嘅髮型師講
我:我想做“第三代離子焗油”(最平果隻)
髮型師:呢個焗油係整直個頭髮嗰喎!
我:下?我唔想整直啲頭髮
髮型師:哦,咁可以做B5呀!480蚊咋嘛
我:我想剪埋陰,480蚊包唔包埋架?
髮型師:包架!佢本身係plan嚟架嘛!一定包埋洗剪吹架!
我:咁我做480蚊果個B5呀!唔該!

之後我呆坐左喺到一個鐘,都冇人理過我(之後個髮型師都有同我解釋反話唔知我要做,以為我要等我個fd,所以冇理到我嘜乜嘜乜)不過呢個唔係重點,唔講太多!總之我就係同左客服講,然後個髮型師就過左嚟

我:呀!我想做果個B5焗油呀!幾時可以做呀?
髮型師:你要等埋你個fd呀嘛!果個焗油好快架咋!四個字就搞掂
我:係呀係呀!我係要等埋我個fd
髮型師:我地B5 480蚊就有分兩隻嘅!一隻粉紅,一隻紫,粉紅就啱漂髮用潤啲嘅,紫色就點點點(唔係幾記得)
我:粉紅色果隻啦!

總之,整完焗油之後,走啦!但我張單係寫住900.....咁我即刻同啲人講:個髮型師話480蚊咋喎!咁前台啲人就叫左個髮型師raymond同我地講啦!佢就係咁話冇講過480蚊😂但我同我個fd都聽到佢話480蚊
(因為我本身諗住我焗油嘅budget係500蚊,咁張list最平都靜係得600,咁過左100蚊都唔緊要啦!之後知道有480唔過budget,我實做,邊有可能揀個900蚊做?之後我都有同我fd講,480蚊包洗剪吹都幾正)
喺我地同raymond討論期間,我地就企喺到同佢傾,佢就坐喺到講嘅,講講下仲自己走埋完全冇尊重過我地,最尾道歉係一句:sorry囉!

之後Salon啲人話,呢一隻B5外面係做1200,但佢地只係做900蚊已經好抵,但問題係,我地完全冇聽過900呢個數字最終佢地話因為我剪左頭髮,而果隻焗油冇可能480包埋洗剪吹,所以就要收反我288蚊洗剪吹費...
即係total :480+288=$768 ....
結果仲貴過上面張list 750蚊果個焗油

另一邊,我個fd都發生左加錢嘅事,就係佢本身已經同左髮型師講到明要做698個plan(9選3),整整下頭髮,個髮型師擅自就開左支paimore藥水,冇同佢講係要加錢嘅,直到洗頭果陣,我個fd就問個髮型師依家即係幾錢,個髮型師就話:698蚊嘅本身,但用左支paimore藥水就要加200。

但其實本身我個fd冇諗過轉藥水,就係exactly698個plan,點知個髮型師就無啦啦幫佢轉左藥水,total 898埋單!

呢兩間嘢真係永世blacklist 😊琴日上到去見到環境大左,靚左,以為服務應該會更好,點知仲要比預期多比288蚊😊😊😊如果真係要做,都千其唔好比raymond做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞