睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
最易入口係射雕三部曲
我係神雕->射雕->倚天
但時間線係:射雕->神雕->倚天
書劍
仲有程英
冇錯
你睇邊個版本?係咪全部版本睇過晒?
黃蓉道:「嗯,若再喝上三杯,筆勢更佳。」提起酒壺斟了三杯酒,叫道:「朱大哥,且喝三杯助興。」左手執杯,右手中指在杯上一彈,那酒杯穩穩的平飛過去。朱子柳舉筆捺出,將霍都逼開一步,抄起酒杯一口飲盡。黃蓉第二杯、第三杯接著彈去。霍都見二人在陣前勸酒,竟不把自己放在眼內,想揮扇將酒杯打落,但黃蓉湊合朱子柳的筆意,總是乘著空隙彈出酒杯,叫霍都擊打不著。
朱子柳連乾三杯,叫道:「多謝,好俊的彈指神通功夫!”黃蓉笑道:“好鋒銳的『自言帖』!」
我諗正常一定係睇過第二版先嘅
不如我問一個以前嘈咗好撚耐嘅問題
究竟獨孤九劍勁定係重劍勁?
究竟獨孤九劍係代表獨孤求敗嘅利劍期定係木劍/無劍期?
二版睇晒
初版三版知邊啲同二版唔同
其實睇技巧就知道
重劍係基礎劍理只需要食蛇膽同埋海潮練功
九劍係創始人經驗嘅集合,同唔同人對戰知道使出唔同兵器嘅習慣同動作。二三十歲點會有咁嘅經驗
我自己都係最鍾意笑傲同天龍
個故事最完整 最有起承轉合
啲角色好立體 特別係遊坦之

郭靖我反而麻麻 成個完美聖人咁 好難說服自己現實有呢種人

最差真係書劍 平平無奇
特別係我係睇完後面出果幾本先睇返佢
就更加覺得差
我係射、神、倚咁睇,不過射神之間隔咗好耐,因為想開神嗰陣啱啱做電視劇,圖書館借唔到

易入口我覺得天龍都 ok ,主角一開始就出,好多人見睇極都冇主角,一兩回就放棄
說話唔係咁講
楊過一把重劍喺終南山上擊退金輪法王等人嗰陣都係20歲左右
獨孤求敗比楊過更強更聰明,可能真係廿幾歲利劍期已經創到出嚟
郭靖唔撚聖人啦
佢弱智
我都最中意郭靖

平實
無外貌
努力
大俠
黃蓉
武功天下第一
戰死沙場

邊個普通男人唔恨?
射神都隔得耐?
咁倚天覺遠瓜咗去到俞三俠出場之間個時間點計?
但真係好撚蠢
九劍唔係靠聰明才智而係靠經驗
我話我睇呢兩套中間嘅時間
I see
如果有金庸群俠傳咁樣融合哂成個金庸武俠世界觀嘅MMORPG就好
可惜啲版權俾人扣撚住哂
又唔放出嚟又整唔到好game
淨係識搞埋啲濕鳩短視課金game
男主角廢到仆街
性格又廢,打交又要拎盾
1. 究竟周芷若係咪真係中意張無忌?
2. 典解黃蓉會識唱元曲山坡羊?
佢好彩有黃蓉嚮佢身邊,衰嘢黃蓉幫佢做晒
唔係佢十條命都唔夠死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞