睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
青青真係好撚慘
如果金庸寫本講獨孤求敗嘅小說一定好吸引,有齊九劍嘅無招勝有招同重劍嘅內力
但係因為獨孤時代連任我行級數都難以搵到
所以平均武力水平唔係特別高
獨孤時代係咪應該大約五代到北宋初咁上下?應該早天龍八部少少?點會水平唔高
獨孤求敗楊過猜測係王重陽之前
而神雕有獨孤傳承
所以一定唔會係天龍之前否則神雕有幾百歲
所以獨孤喺天龍及射雕中間
天龍八部之後係北宋破滅
所以高手會少咗一批
水平比三部曲低好正常
金庸

完顏洪烈有養育之情,根本當正係老豆
雖然書中有講佢貪財戀權先揀做小王爺
但佢揀楊鐵心呢個見咗幾日嘅生父更加講唔過
呢點要怪就怪包惜弱、丘處機

金庸當正自己張無忌,後期更加當自己韋小寶
整體江湖武學水平可能低左,但單論獨孤求敗,楊過學左佢套內力(靠神鵰意傳,相對獨孤求敗面傳可能又遜一籌)都上到五絕級數,獨孤求敗內力劍招兼備,實力唔會低過三部曲絕頂高手嘅我諗
獨孤求敗應該勝五絕一籌
內力五絶招式超五絕
但係唔會勁太多
因為任我行都可以令獨孤九劍發揮淋漓盡致
而且楊過已經彷彿天下無敵獨孤求敗
屌你仲話睇曬,返去重睇啦,時靈不靈都講得出,你不如攞虛竹做和尚嗰時黎比
●據說在舊版《天龍八部》,您有明白寫道段譽最後在大理群僧指導下,內力武功能運用自如,即六脈神劍得心應手,不會時靈時不靈了,為何在新版,將這段刪掉呢?(謝金蓮)
金庸:段譽的六脈神劍時靈時不靈,是他個性中的一種趣味,宜保持之較有韻味。
求敗勁過重陽一籌?
王重陽都係超五絕
無論射雕神雕舊五絕都自認唔可以超越王重陽
凌波微步新修版係有加內力
睇到好尷尬
武俠小說家:古金溫梁,係為求對稱安排嘅
溫瑞安真係唔入流
梅超風同馮衡同年
三次華山論劍,郭靖勁過周伯通?
周伯通成百歲
就算實力稍勝一籌
真打都耐力好差
主角裡面最好打,唔係所有角色最好打
其實破招你想像中咁無敵,亦都唔止係獨孤九劍可以做到。王語嫣都做到料敵先機,但就算佢加上慕容復,響天龍裏面都只係二流高手。
王語嫣嘅料敵先機
同九劍個原理都唔同
點會吸引,唔寫最吸引,保持神秘,保持遐想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞