睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
蕭峰同五絕同級但係都已經係江湖絕頂高手
問題係段譽虛竹同埋掃地僧超越五絕幾班
雖然佢哋係靠吸內力,可能幾百年先有相似實力嘅高手(石破天)
但係天龍同時出現兩個可以係絕無僅有
所以楊過斷手後,喺低谷嘅時候遇上奇遇先係佢武功達到巔峰嘅主因?
始終太早死
雖然係超級契丹人, 但練少人幾十年
但計實戰表現同心理質素令佢稱得上係超級契丹人
望下段譽/張無忌果D成手好牌打到一碌柒咁
喬峰武功去到咩level? 例如同邊啲人同level?
可以咁講
楊過練成五絶級嘅方法係蛇膽加海浪練功
佢冇斷手都係同全真七子同級
睇得明金庸背後既意思/隠喻我諗中學左右
但明基本劇情 小學一定得
金庸啲文筆太流暢
雖然好多成語/詩詞
但一定估到大概
蕭峰嘅年紀同郭靖喺神雕初接近
都係30幾歲
金庸小說設定除非有外掛吸功之外正常高手只會練到五絕級
所以係冇外掛之下透過丐幫武功同少林武功有五絕級但係唔會超過
點睇得出佢最愛雙兒
你當同郭靖一樣
年青力壯嘅五絕級高手
係同時期五絶級第一
蕭遠山/慕容博/鳩摩智/蕭峰
射雕五絕/神雕五絶
我覺得咁改唔好wor,楊過本身已經有知道自己老豆點死個twist, 而且佢唔知佢點死,唔算好有強烈報仇心,至少係比佢掙扎生存嘅意念壓住,反而如果金庸有個主角邪到尾,仲想睇

Btw,我覺得張無忌個性格已經係三部曲主角最唔討好,而武功描述已經因為要繼承前兩部,而推到好高,高到有點離地
用係武林人士都識嘅太祖長拳屈人機,我諗所有書得佢一個做到。
張無忌同前作兩個主角唔同嘅地方係佢喺出場早期已經練成功夫,為咗令到劇情有進展而且令到佢表現唔可以太勁,被逼將佢嘅性格變成十分仁慈而且武學技巧唔好
遇到所有對手都要苦戰
郭靖都用越女劍法大破北斗七星陣
咁講袁承志好似都好似有用公廁兩儀劍法打贏對面邊個(唔記得了請樓主補充),但係最深刻都係喬峰嗰種撿我其誰,一齊上啦嗰種氣勢。
九陽勁定有陰?
同我諗嘅答案一樣
多謝樓主咁有耐心解答
本身睇電視劇拍金庸都唔覺悶, 一般都會睇晒.
有次心血來朝去借本笑傲江湖來看, 嘩.... 第一章都未睇完已經訓著左... 講個場境都講幾版字, 真係頂唔順.....

其實如果入門來講, 睇邊本先啱呢?
田伯光同儀琳有冇扑過嘢
完全體版本
九陽冇招式會比九陰招式打低
Pin

田伯光得返半截jer jer
屋企唯一有實體就係天龍
真係好好睇

中二左右睇完除咗鹿鼎記之外嘅所有金庸開始睇倚天,睇咗十幾頁睇唔到落去
書劍恩仇錄 排到咁差?
九陰本身就係陰陽皆有,「九」就係陽。鬥酒僧無睇梵文總綱,以為九陰真經太陰柔,先會整個九陽。

實戰真係唔知,鬥酒僧話哂都係同達摩祖師對等嘅人物。
最勁係咪都係掃地憎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞