睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
掉轉左下麻
八/九歲。金庸小說係通俗小說。唔難的。
點評價楊康?
楊過到大結局37歲之前破左處未?
書中無寫,只知姓楊,應係一百年後神鵰俠侶後代(第三/四代),呢個角色嘅設計目的係為咗連結神雕同倚天。但小龍女唔係。
飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛。
睇唔睇得明晒天龍八部入面啲佛經經文?
漢口鎮天下馳名的巧手匠人黃一炮
點評價林平之同阿紫
唔會了,又多字。除非電子版夠吸引,例如有彩色插圖。但係翻拍都賺到笑,唔使理原著
謝遜係色目混血,但加入中土明教,剩係得中文名,冇英文名的。
原本諗住威脅郭靖,但發現郭襄適合密宗武功,教佢無上瑜伽密乘。
笑傲江湖 二十 入獄
「獨孤九劍」是敵強愈強,敵人如武功不高,「獨孤九劍」的精要處也就用不上。此
時令狐沖所遇的,乃當今武林中一位驚天動地的人物,武功之強,已到了常人所不可
思議的境界,一經他激發,「獨孤九劍」中種種奧妙精微之處,方能發揮得淋漓盡致。
再拆四十餘招,令狐沖出招越來越得心應手,許多妙詣竟是風清揚也未曾指點過的,
遇上了這敵手的精奇劍法,「獨孤九劍」中自然而然地生出相應招數,與之抗禦。

笑傲江湖 二十六 圍寺
這一戰於他武功的進益確是大有好處,令他得知敵人招數中之最強處,竟然便是最弱
處,最強處都能擊破,其餘自迎刃而解了。

佢已經令到九劍發揮淋漓盡致,如果認為佢九劍未到頂尖,請攞小說原文反駁,不應以印象作證據。
郭:蒙古贈金
楊:行乞流浪
張:教主
胡:趙半山贈金
狄:坐監/雪山//幫萬震山掘
段:王子
蕭:幫主
虛:靈鷲
李:畜牧
韋:貪污
令狐:華山
陳:紅花/二世祖
石:乞/長樂
袁:袁崇煥遺產/華山
蕭中慧:有錢家庭
借來睇的
依家係比緊獨孤求敗同阿清嘅實力水平,定係討論緊獨孤九劍係咪頂級招式先?如果係前者嘅話,你都識講令狐沖內功唔掂,而獨孤求敗有重劍法門,草木皆可為劍佢證明佢內力強大。內功響金庸武俠世界重要性大家都知,例如同樣係一陽指,段譽、天龍寺班痴線佬、一燈大師、朱子柳同倚天屠龍記班廢柴已經好唔同。所以你講嘅嘢同我講嘅嘢係冇衝突㗎喎。
原本反共(笑傲),後來鄧小平親自見金庸(1981),文人受重視,就會支持當權者。
邊一本係你翻睇得最多次?

有冇睇過一二三版?如果有,覺得各本各版邊本邊版改得最好或最差?
覺唔覺雪山飛狐同飛狐外傳的胡斐,根本唔係同一個人物性格?如果有得揀,你係佢會揀苗若蘭、程靈素定袁紫衣?
最鍾意邊個女角色?想娶邊個做老婆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞