睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
歡迎討論金庸小說相關話題
小青算唔算最強劍客
你覺得倚天本身個設定張無忌係咪大魔頭
太玄經邊個創架?
最鍾意邊本
幾多歲開始睇金庸嘅書?你當年識晒啲入面啲字未?當時點認字的?
哈哈哈哈哈哈哈哈哈
楊過幫郭襄慶祝生日放煙花,

造煙花個師父叫乜名?
衣家啲細路仲會唔會睇金庸
謝遜英文名係Jackson 定Jason ?
劍客係要睇佢匹配嘅劍技同內力,唔係就好似變成中期令狐沖雖然獨孤九劍高超,但俾人內力一吐就死。又或者係楊過內力雖然匹敵五絕,但係劍術淨係識利用強大內力屈人機,當遇到同佢內力同級重劍劍法就發揮唔到作用。
兩者合一嘅獨孤求敗配上高超劍術內力,喺單挑上固然十分厲害,但係佢冇羣毆戰績,而且獨孤九劍遇上任我行等級都會令佢發揮淋漓盡致。所以獨孤求敗頂盡高五絕一籌。
至於阿青稍為放鬆嘅青竹棒劍氣就可以令到西施造成永久傷害,仲可以令圍繞着宮殿嘅2000兵士兵器落地,明顯內力劍術都係非常頂尖。以表現戰績,阿青應該係最強劍客。
洪七公無殺梁子翁,係咪放虎歸山既偽善撚,大仆街?
金輪法王捉左郭襄係咪想雙修
下次搵邊部開拍電視劇?
初版張無忌喺小童時期係遺傳咗佢阿媽嘅狠心,已怨毒嘅目光望住逼死父母既仇人,諗住將來要報仇。但係呢個性格就會同楊過相似,
所以呢個設定係佢練成九陽神功之後已經改咗。喺萬安寺以德報怨,救曬所有人,變成’聖母‘。
而二版亦取消上述小童行為。
太玄經喺俠客行中無注名作者。但必定係李白(唐)後寫成。
用令狐沖來證明獨孤求敗嘅實力,就好似用江南七怪嘅七師傅去證明阿清嘅實力一樣,一樣都係鳩噏。
主角行走江湖,生活費錢邊度黎?
個人最鐘意笑傲江湖,金老將政治同武俠結合。令狐沖呢個浪子被逼入世,捲入魔教(共產黨)/東方不敗(毛澤東)等等既陰謀先可笑傲江湖。可以話係集大成之作。
點解金庸由反共變撚左奶共
係。姦淫婦女歐陽克都唔殺,正偽善撚
又黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞