睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
反而唔明周芷若點解最後要咁扭,由得佢做奸角咪算
射鵰第一次睇,睇極主角都唔出場,好難代入
連城正
有無得講解下
初中睇神雕
睇完第一本覺得好悶冇再睇
考完Alevel睇俠客行先開始追翻哂
范右使都正
雖然書劍唔好睇,不過啲朵幾正,火手判官,奔雷手

另外趙文卓拍果套電視版我覺得ok
早排喺youtube睇過啲youtuber review 英文版射雕,有人講話最大問題係有好多人名係用意譯e.g. Iron heart Yeung
邊個店小二係最勁?
小學上堂最開心就係同隔離位一齊偷睇金庸
我當年都係睇到桃花島左右先開始覺得好引人入勝
好奇怪,我覺得根本佢個角色係邪唔起。
陳家洛同袁承志都唔吸引
有時間先睇個category我會擺埋碧血劍
冇睇好耐唔係好記得佢係點,淨係記得佢有個位話自己以前同滅絕有關係
因為郭靖遲出,又係死蠢,要有黃蓉先立體,加上前面都未係好睇到主角有咩任務
好過格硬變返做好人,又同張無忌喺埋一齊
書劍太貪心,寫太多人,嗰陣功力又未夠,結果冇人擔到大旗

碧血劍條主線唔吸引,啲伏線好格硬

相比之下,呢兩部我覺得係為左有場境,而寫歷史嘢,同三部曲融入哂差好遠
Btw,書劍有英文版,睇到嘔血
聰明,出名嘅美男子但為咗明教可以自毁容貌混入蒙古軍隊仲做到高層(仲係扮啞巴)

你講嗰段睇完真係笑到停唔到,抽咁乞人憎嘅滅絕水好爽
書劍本身都麻麻(呢度嘅巴打冇乜邊個正皮)
翻譯去英文應該天龍或笑傲會吸引啲
金庸祇要睇過兩眼,就會上癮。記得當年係圖書館攞左本書劍,睇左兩眼。回過神來,發現已經放左學。自此就不再睇金庸。
碧血劍明線主角係袁承志,暗線主角係金蛇郎君。
但係金蛇郎君講真唔夠人格魅力,彌補唔到袁承志似龍傲天嘅感覺。
十幾年前有mud,不過係純文字
主要係啲term 睇撚死人,內功係internal kungfu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞