睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
次次翻睇到某 d 橋段都會 skip 黎睇
程靈素
阿朱
丁典

咁五絕遇到王重陽,可唔可以橫行?
洪七公逍遙江湖10幾年都係橫行天下
你會唔會話丘處機橫行天下
逍遙子嘅徒弟其實個個都唔逍遙受情劫
對手唔同
楊過唔用劍都可以打贏山西班友
用叫聲可以迫瑛姑出黎
係唔係又無劍?
令孤沖可唔可以拎燭台對東方不敗?
神雕新版好垃圾,小龍女隻臭鷄成柒日要自殺,煩到鳩咁。睇完就唔會再想睇金庸了,老撚懵咗
你答左我先,唔好反問
佢走係因為唔想傷人 而且拖耐左會引更多人
聚賢莊一打敵百 其中就有兩個玄字輩
楊過係用劍術贏對手定係用內力贏對手
宜家係講緊獨孤劍術精華
佢叫劍魔但係用內力贏人?
固然小說入邊令狐沖係冇贏過絕頂高手
但係風清揚都話佢九劍要練20年
王重陽喺故事死咗自然可以橫行天下
咁你可以答我問題
九劍係紫微軟劍時期
軟劍特徵可以從更多方位更寧活攻擊敵人破碇
完美配合九劍
而且打得興起時難以收制
令孤沖誤傷師父亦都呼叫返
求敗誤傷義士
獨孤求敗/九劍係咪最勁
明顯你未答,我問遇到
你答死左
咁我答你,勁過丘處機既人死晒,佢咪橫行天下
咁樣只可以話軟劍配合到九劍
≠軟劍時期九劍創出
因為我都可以話用重劍使出九劍增加力量速度攻擊對手
點解周芷若係荒島唔殺死趙敏謝遜再分屍掉落海?
佢叫咩名,最後用咩去到無敵根本無講過
一開始係你叫人引文,唔好印象流
依家偏偏你d舉證都係印象流
但係你完全冇引文喎
我嘅引文就係
獨孤九劍,有進無退!招招都是進攻,攻敵之不得不守,自己當然不用守了。創製這套劍法的獨孤求敗前輩,名字叫做『求敗』,他老人家畢生想求一敗而不可得,這劍法施展出來,天下無敵,又何必守?如果有人攻得他老人家回劍自守,他老人家真要心花怒放,喜不自勝了。
貪女色同痴情慾有咩區別?
「楊過怒濤中練劍 係想練去無劍level」認同

「重劍化繁為簡,係講劍招,唔係內力」唔認同
引原文「如此練劍數日,楊過提著重劍時手上已不如先前沉重,擊刺揮掠,漸感得心應手。同時越來越覺以前所學劍術變化太繁,花巧太多,想到獨孤求敗在青石上所留「重劍無鋒,大巧不工」八字,其中境界,遠勝世上諸般最巧妙的劍招。他一面和神鵰搏擊,一面凝思劍招的去勢迴路,但覺越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦。比如挺劍直刺,只要勁力強猛,威力遠比玉女劍法等變幻奇妙的劍招更大。」
重創之術化繁為簡,係因為重劍附以內力,已經足夠壓制對手
而重劍與內力嘅強弱係有直接嘅關連

而無劍境界並唔係單單指手上
楊過就係呢一點諗錯左
以為無劍嘅重點在於木劍,甚至唔用劍
而去唔到無招勝有招嘅境界
所以佢一生人都未去到無劍
咁多本書描寫左邊幾位女角色既腳
你覺得水笙係咪真心愛狄雲?
同樣道理勁過五絕嘅人死咗
咁五絶等級為橫行天下
正常小說最高等級五絕,可以有幾個人
得天龍八部出咗段虛掃地僧高於五絶
咁玄鐵重劍等於5絶等級(橫行天下)
獨孤九劍高於5絶等級(天下無敵)
金老係後記講過張無忌因為冇同趙敏拜堂
所以有機會出軌
武功nerf太多 本身三四線武功喺書劍已經係頂級
故事線又虎頭蛇尾咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞