睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
係冇所謂, 其他人唔識嘢會即刻覺得冇咁pro
我就梗係知佢咩料啦
啲心法我有份練㗎
胡斐仲後有無斬落去?
俞二好型快速太極拳打贏宋青書
非主角最鍾意人物
金庸特登用開放式結局比大家幻想
點評價明月心
Who
林超英唔開冷氣就勁姐
無聽過佢咁打得喎
雪山飛狐 你覺得
最後胡斐個刀有冇劈到落去
請教下

唔係代完筆後唔想拎人credit 所以自己寫過咩?

注:十幾年前睇完書後記好似有提
二版 天龍八部 後記
《天龍八部》於一九六三年開始在《明報》及新加坡《南洋商報》同時連載,前後寫
了四年,中間在離港外游期間,曾請倪匡兄代寫了四萬多字。倪匡兄代寫那一段是一
個獨立的故事,和全書並無必要聯繫,這次改寫修正,徵得倪匡兄的同意而刪去了。
所以要請他代寫,是為了報上連載不便長期斷稿。但出版單行本,沒有理由將別人的
作品長期據為己有。在這裡附帶說明,並對倪匡兄當年代筆的盛情表示謝意。

三版 天龍八部 後記
《天龍八部》於一九六三年開始在《明報》及新加坡《南洋商報》同時連載,前後寫
了四年。中間在離港外游期間,曾請倪匡兄代寫了四萬多字。倪匡兄代寫那一段是一
個獨立的情節,內容是慕容復與丁春秋在客店中大戰,雖然精彩紛呈,但和全書並無
必要聯系,這次改寫修正,征得倪匡兄的同意而刪去了,只保留了丁春秋弄盲阿紫一
節,那是不能刪的。所以要請他代寫,是為了報上連載不便長期斷稿。但出版單行本
,沒有理由將別人的作品長期據為己有。《金庸作品集》中所有文字,不論好壞,百
分之百是金庸自己所寫,並無旁人代筆。在這裡附帶說明,並對倪匡兄當年代筆的盛
情表示謝意。
新手上路應該睇邊一套先?
Pin
其實石破天身分係咩都好明顯
點解個尾仲好似open end咁?
唯一一本完全冇翻睇
其他都會久唔久睇幾章回味下
有咩角色都唔係幾講到
有呀,作者老豆被批鬥死撚咗啦
李志清漫畫好睇
黑白有韻味
黃玉郎不了
淨係可以睇吓黃玉郎版神雕
有啲特別嘅改編
有邊本無犯國安法,唔會變成禁書?
射鵰仲有蕭峰同虛竹
射神頭五點排
因為石破天嘅真正身份唔係俠客行嘅主軸
後記:「俠客行」寫於十二年前,於此意有所發揮。近來多讀佛經,於此更深有所感。大乘般若經以及龍樹的中觀之學,都極力破斥煩瑣的名相戲論,認為各種知識見解,徒然令修學者心中產生虛妄念頭,有礙見道,因此強調「無著」、「無住」、「無作」、「無願」。邪見固然不可有,正見亦不可有。「金剛經」云:「凡所有相,皆是虛妄」,「法尚應舍,何況非法」,「如來所說法,皆不可取,不可說,非法、非非法」,皆是此義。寫「俠客行」時,於佛經全無認識之可言,「金剛經」也是在去年十一月間才開始誦讀全經,對般若學和中觀的修學,更是今年春夏間之事。此中因緣,殊不可解。
俠客行係講緊不強求反而有得着
仲有:●《俠客行》部分,主角石破天因為意外獲得玄鐵令而捲入武林風波,石破天在學得太玄經之後,故事竟然就此畫下句點了,完全出乎我意料之外,這到底是因為金庸先生掰不下去了?還是另有原因?(許神扶)
金庸:石破天學得當世無敵的武功之後,以白阿繡為妻,又有石清、閔柔兩大高人指教,他本性善良,行為必正,結局必佳。人人可以想像得到,無甚好寫。
我覺得神雕麻麻
金輪招魔般若太屈
搞到最後分勝負個位有啲勉強
劇透
其實會唔會有人鐘意阿紫(唔計游坦之)

BTW 倪匡評金庸角色本書仲搵唔搵得返?
飛:造反
雪:
連:冤獄
天:黑社會組織
射:破壞民族共和
白:漢人是壞人
鹿:貪污腐敗
笑:共產黨
書:造反
神:破壞民族共和
俠:
倚:造反
碧:造反
鴛:打劫破壞社會安寧
越:女人間諜
波斯人,而家睇返土耳其伊朗啲女仔都幾靚㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞