睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
崑崙三聖何足道
我覺得還好
因為我係倪匡全肯定書迷
Lion
咁多位男主角邊個最強?
咁計應該係無崖子喎
琴棋書畫醫土花戲再加武功 都係屈機級數
傳晒俾蘇星河再由佢逐樣傳俾函谷八友嗰八兜友 各自都仲做到每個area嘅頂級高手
根據金庸武學越傳越廢呢個邏輯
無崖子啲功力知識傳咗兩代都仲keep到極高水平
佢比起黃藥師更加十項全能喎
被徒弟陷害…
借個topic開post
歡迎
駁唔刀
想問吓樓主點睇春秋到北宋呢段時間 啲武功同武林高手去晒邊?點解好似淨係會得越女劍傳到落來?
純粹係點睇 冇一定嘅答案
每一代朝廷更替
武林都會更換
例如南宋去到元朝
明朝去到清朝
都會有新嘅門派武功出現
所以消失再興盛係正常情況
間中都有啲武功傳到
Eg 少林丐幫
見你quote 我,我都插下嘴
問題出喺越女劍呢本小說度
金庸本想開個新系列寫卅三劍客圖
點知寫完第一本就無心力寫封筆
所以越女劍係格格不入
同埋重劍又用神裝練內力又食仙丹
結果楊過內力都係同金輪差不多
而金輪打個未到五絕級數又後悔殺業太重無練功幾十年既鐵掌都要打足一日先贏到
下下要拎把重劍出黎先屈到人機
其實同倚天劍屠龍刀屈裝無咩分別
書劍
最悶
其他都可以睇全日睇晒
書劍唔可以一日連續睇
會睇到瞓着
冇錯重劍劍法要配埋把劍先有用
石破天識飛
唔完全係
重劍呢種運勁嘅方法就係劍劍都叉爆內力
而玄鐵劍係將呢種打法加強嘅神器
個概念係普通重劍打法 = 100%
重劍打法 + 玄鐵劍 = 150%

同埋楊過喺書中真係用玄鐵劍法
而又可以佔上風嘅都係功力比佢弱嘅對手
對上次五絕級嘅鐵掌水上漂都已經冇優勢
鐵掌係五絕
只係五絕最弱
要是出先天功一陽指全力周旋或可勝得一招半式
連一燈大師都要出盡全力都唔一定贏
所以佢一定有五絕級
而且楊過都後悔冇帶重劍,普通劍會斷
所以重劍法平時只可以發揮七至八成
唔可以同金輪硬拼
用重劍最多勁三四成成為五絕威力
小你老母咩,
阿青就阿青, 越人做乜撚嘢加個小字係前面呀
第一次論劍佢自知不敵無去
第二次論劍前夕佢已經連個未大成既郭靖都唔係好打得贏
再之後跟左一燈悔恨殺業太重 合理推論已經差唔多40年無再練功
而且鐵掌係外功 打金輪果陣佢都應該差唔多九十歲(當佢第一次論劍25歲, 第二次論劍拜入一燈就50, 打彭長老就70, 再16年後都86) 呢D外功係愈老愈唔襟打

此時洪七公若猛下重手,郭靖兵刃功夫未至登峰造極,原是不易抵擋,但洪七公要在二百招後再行取勝,卻是想錯了一著。須知郭靖正當年富力壯,練了《易筋鍛骨篇》後內力更是渾厚,洪七公年歲卻不輕了,背上中了歐陽鋒的蛇咬掌擊,究亦大見摧傷,降龍十八掌招招須用真力,到九變時已是一百六十二掌,勢道雖仍剛猛狠辣,後勁卻已漸見衰減。

由此可見鐵掌未到五絕級, 至少同金輪打果陣唔係
根據你嘅邏輯我都可以話洪七公好老唔夠五絶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞