睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
最鍾意邊個角色
「三弟,你這六脈神劍尚未純熟,六種劍法齊使,轉換之時中間留有空隙,對方便能乘機趨避。你不妨只使一種劍法試試。」
本來六脈神劍六路劍法迴轉運使,威力比之單用一劍自是強大得多,但段譽不懂其中訣竅,單使一劍反更圓熟,十餘劍使出,慕容復已然額頭見汗,不住倒退,退到一株大槐樹旁,倚樹防禦。
原文:九陽神功和少林派內功練到最高境界,可說難分高下。
但係游坦之係二版練天竺易筋經就超越九陽同埋漢版易筋經
十六本作品,部分不確定年份

1. 越女劍 - 春秋

2. 天龍八部 - 北宋
3. 射鵰英雄傳 - 南宋
4. 神鵰俠侶 - 南宋末
5. 倚天屠龍記 - 元末
6. 笑傲江湖 - 明朝
7. 俠客行 - 明朝中期
8. 白馬嘯西風 - 明末清初(最不肯定的一本)
9. 碧血劍 - 明末清初

10. 鹿鼎記 - 清康熙
11. 連城訣 - 鹿鼎記支線
12. 鴛鴦刀 - 清雍正
13. 書劍恩仇錄 - 清乾隆
14. 飛狐外傳 - 清乾隆
15. 雪山飛狐 - 清乾隆

16. 基本法
以刀法嚟講,係唔係胡家刀法最勁?同血刀大法比又如何?
掃地僧至少有練金剛不壞神功
鹿鼎記有講金剛不壞可以形成護體罡氣
比較武功係要睇嗰個武功係小說嘅表現
血刀經同神照經同級
這些日子之中,狄雲已將一本血刀經的內功和刀法盡數練全。他這時身集正邪兩派最
上乘武功之所長,
雖然經驗閱歷極為欠缺,而正邪兩門功夫的精華亦未融會貫通,但
單以武功而論,別說已遠在花鐵幹和血刀老祖之上,比之當年丁典,亦是未遑多讓,
這俱是練成神照功而打通任督二脈之功。
胡家刀法都係當部頂尖絕招
可以令胡斐突破自身極限,同苗人鳳無麈一拼
掃地僧其實係咩人
小無相功都識
係咪逍遙派始創人
有冇人J週綺
如果有,連半截都冇埋
飛:應該係袁士宵,教袁紫衣咁多野,應該仲在生
神:點解係周伯通唔係郭靖?
天龍坊間排名:

一僧:掃地僧
二掛:虛竹,段譽
三老:無涯子,童姥,李秋水
四絕:蕭峰,鳩摩智,蕭遠山,慕容博
苗人鳳呢個名真係好難聽好難聽
我想劈佢落山
究竟韓千葉係咪佢殺呢?
楊過飛石擊殺蒙哥,敵軍皇帝,叫打唔贏場仗?
係咪講最終都係要輸
金庸冇辦法違背歷史,但又唔想寫打輸,只能由得呢段時間真空唔寫
我唔知算唔算,但係周芷若喺後期好怪
同謝遜反面嗰段有點無厘頭
跟住再夾硬洗白令佢角色好唔完整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞