睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
王係背資料庫
當有資料冇嘅武功就唔識做
獨孤係自動分析系統
資料庫隨時update
原理唔同但一樣係料敵先機,重點係就算知道敵人下一招打啲乜唔代表贏到佢,先唔講啲內功勁到打佢唔入嗰啲,就係人哋出招快到你就算預早一步出招但對手快到後發先至已經收皮。獨孤九劍睇落咁勁係因為笑傲江湖入面啲人太廢姐,九劍嘅劍理其實響射雕三部曲唔係啲咩罕有嘅嘢
睇#727個留言
天山折梅手,太極拳
兩者同九劍異曲同工

個人認為天山折梅手係比九劍更強既無招勝有招武學
不過楊過水平都係書最尾先悟出
後發先至既原理
無招勝有招既境界楊過一定未諗到
唔認同
因為王語嫣係知道門派每一招嘅銜接
係睇招式同招式之間
而獨孤九劍係睇招式嘅破綻
淨係出一招就已經搵到破產
又唔好睇到王語嫣好似死背書咁,佢串青城派啲人穿鑿附會為咗整靚個數字而加招,後人學不得其法已經反映佢對武學有一定嘅知識理解,所以佢唔止知道每一招嘅銜接,到人哋真係打啲佢唔識嘅招個時,我相信佢都評論到(當然未必有九劍水平,但加番佢有極大量嘅招式做底,響功夫上嘅見解應該同學咗九劍嘅令狐沖差唔多水平)(呢度可以睇返風清陽教令狐沖學劍嗰時,令狐沖好死板咁話某一照接唔到下一照而比風清揚窒,都可以反映到令狐沖學劍天份其實唔夠王語嫣高)
我反而係大左先覺金庸好睇
中學第一本睇天龍,莫明其妙
大過拎返先覺得好 但過左時候啦
佛家要理解,要悟透
我怕郭大俠會走火入魔
楊過,有巨鵰
由無招重劍,去有招消魂掌
已經係走錯路
令狐沖係風佬未教過都可以破到,知個理論就可以拆,太極都破到
第一本金庸 係幾時出?
冇內力先可以用吸精大法,吸完仲要用易筋經化左佢,所以長期冇內力
坐冤獄,NTR,條女仲死埋,幫人養女
再加埋斷手指,琵琶骨,斷大腿骨,仲慘過桐生一馬
其實小龍女比人姦好似唔係必要
係咪睇左冇木遺書先識打仗?
究竟雪山飛狐個結局會係點呢,金庸有無透露過
就係open ending
但好多分析都係傾向劈苗落山
係有幫助 但你睇下魯有腳
一齊研究都睇唔明
相反郭靖比黃蓉一點即通
@o@
石頭出糧
連城訣
其實我覺得射雕唔係咁適合。我覺得對未睇過金庸嘅人嚟講最重要係入局快,射雕就一開睇好耐都唔知做緊乜。我覺得天龍個開埸係好好睇好有戲劇性,可以留到讀者。
將佢由神拉番落黎做人
我小學唔知道有時序,睇咗倚天先,之後都淨係翻睇過一兩次。印象中啲配角係冇其他作品咁出彩(eg天龍嘅角色真係好有特色),倚天除咗四條女之外,最深印象係濕尻滅絕老尼,楊逍同謝遜

一路打一路覺得成個倚天最鍾意嘅角色應該會係謝遜,全部金庸入面最gfable係小昭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞