睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
係咁強調郭靖資質差
講真我真係唔覺
巴打睇過?
買左
十年都未睇完
扮啞一扮勁多年扮到一講翻嘢都走哂音
其實呢個都係要圓返個故,點解黃蓉咁叻,郭靖一開頭弱智咁,但係男主角武功高幾皮
我有諗過如果唔當佢係金庸睇/人生第一本金庸係睇書劍嘅話應該係睇得完
但係你個心血要好撚大
乜嘢needle in the cotton, internal kungfu
同意
口述主角黎講
胡一刀吸引過金蛇郎君
綿裏針 ok
但金庸寫佢唔知係特登定點
佢潛伏咁多年乜都無做過
配唔起佢既身份同能力
楊逍既功勞比佢更大
果套極爛 好多無意義嘅過場同回憶
身世最重要 紅花會希望用佢同乾隆既關係推翻滿清
丁春秋第一隔空用內力傳毒 避無可避
唔介意殘體字,大陸有個 金庸網
如果毒術精湛,程靈素會係第一
其實金庸份人係唔係好小氣,講啲大俠又好英雄又好奸角都好,成日因為比人笑或者知道佢啲秘密(例如叫雞唔比錢嘅程度),就要打到人仆街甚或乎要殺人滅口

睇過古龍小說比較,真係去到家仇國恨,宿世恩怨先講打講殺
左右互搏淨係令招式嘅精妙度提升
出招力度唔會x2
所以會令出招更加精妙
例如同時出兩招
雖然力度冇提升但係會更加難以應付
雖然佢唔可以六脈齊發但係可以只出一脈,配合鳩+五本等內力
有五絕嘅兩倍內力
因為江南七怪唔識教
馬鈺教佢2年內功已經脫胎換骨啦。

罵佢蠢嘅多數都係天才,黃藥師係自創一堆武功陣法嘅大師,洪七公係自己領悟補齊返失傳3掌嘅降龍十八掌。

唯獨係柯鎮惡無咩資格教訓佢,武功教唔好,係有俠義心腸但極易被利用,完全唔撚聽人講野。郭靖學佢咁樣死咗十世。
一見面就「惡賊拿命來」,兩回合後就「要殺便殺悉隨尊便」
金庸小說有冇bugs
金庸請倪匡代筆,歸,倪匡道:「對不起,我把阿朱打傷了。」
金庸道:「我來救。」
於是喬峰費盡了心血終於讓薛神醫救活了阿朱。

金庸又出門,歸,倪匡道:「對不起,我把阿朱打死了。」
金庸道:「給喬峰再安排一個。」
於是阿紫愛上了喬峰。

金庸出門講學,歸,倪匡道:「對不起,我把阿紫又打傷了。」
金庸道:「再救」,
「可是已經和薛神醫鬧翻了啊。」
金庸道:「我來想辦法。」
於是阿紫硬是被喬峰從鬼門關救起。

金庸又出門,歸,倪匡道:「對不起,我把阿紫弄瞎了。」
金庸恨恨道:「一定要治好。」
於是虛竹居然學會了動眼角膜移植手術。

金庸去歐洲,歸,倪匡道:「對不起,金庸,這下阿紫自殺了。」
「為什麼?」
「因為喬峰自殺了。」
於是金庸把倪匡打傷了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞