睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
倪匡評金庸小說一共五集
應該網上會有得買
香港啲舊書店都或者有
的確我識朋友小學已經睇金庸倪匡,當然佢語文能力係好好嘅,大個咗都係
印象中中學係學校揀書,冇得做射鵰,否則唔洗睇可以就咁寫(除咗引文嗰陣要)
小學都開始睇金庸、倪匡
儲咗勁多書
但上次搬屋嗰時我媽揼左大部分倪匡嘅書
人生第一次咁嬲
教局有 list 俾學校決定其中一本(syllabus有寫),應該係你間學校揀咗其他。

淨係記得唔止揀一次,分開幾次用唔同方法去校內呈分。
無儲過,全部圖書館睇完就算。

反正睇完之後都唔會再睇返,見到封面已經會大概記得內容。
我個年代要交五份
印象中做過嘅係:西潮,棋王,唐山大地震(呢本記得係同沉淪的國土二揀一,我嗰年學校揀咗唐山)
仲有兩本唔記得了
ching 你詳細地曝露了年齡

有啲書每年都唔同; 有啲書係年年都在list ,不過在自選同指定間改變。某個特定 combination 只會出現喺對應嘅年份
咁都曝露咗,仲以為講得三本唔記得兩本冇乜所謂
不過當年唔係好理呢科,好彩僅僅碌得過
驚逼癲歐陽鋒唔算係一個好理由?
佢知道歐陽克係西毒私生子?
洪七公一直冇信心打得贏歐陽鋒, 自然唔願意將個炸彈提前引爆?
李文秀嘅武功大約咩水平?
倚天有趙敏
瓦爾拉齊一指鎮江南=柯鎮惡
李文秀自己換算
我幾鐘意開頭嘅「郭襄歷險記」同埋張君寶(張三丰童年)呢段嘅倚天
柯鎮惡個段笑到仆街

不過點會估到呢個角色去到神鵰都仲有用
係射鵰同神鵰兩場係鐵槍廟既戲都有佢份
兩段都好正
文化苦旅
雪山好地地搞人個女
柯鎮惡打交未贏過,鬧交未輸過

生平戰績:痰吐東邪、杖擊西毒、怒斥南帝、義救北丐,仲有掌摑北侠、口駡西狂
佢同王重陽都係天下第一
同樣係凌駕四絕嘅武林宗師
東方不敗死時大約幾多歲?
問題係呢幾本一d 都唔好睇
倪匡d 書評真心唔得,唔好浪費時間,睇佢d 小說好過
呢段仲好睇過之後,崑崙三聖何足道好型,可惜之後崑崙派好柒~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞