睇晒14+1本金庸小說,你問我答

1001 回覆
58 Like 108 Dislike
唔係
七公個輩位殺D 小輩,唔驚比人笑咩
二人激斗一日一夜,慈恩終于傷在他的手下。”

鐵掌幫開山建幫,數百年來揚威中原,靠的就是這套掌法,到了上官劍南與裘千仞手裏,
更多化出了不少精微招術,威猛雖不及降龍十八掌,可是掌法精奇巧妙,猶在降龍十八掌
之上。

第二十八回 鐵掌峰頂

郭靖心想:“歐陽鋒與裘千仞的功力在伯仲之間,當日恩師硬接西毒的蛤蟆功,蓉兒好
在隔了一層蝟甲至寶,
這鐵掌功在武學諸派掌法之中向稱剛猛第一
李莫愁
絕對可以
唔通4X歲郭靖武功大成又係五絕級
90歲鐵掌又係五絕級 我接受唔到
係得D咩天山童姥 張三丰 周伯通先講到明練到返老還童遮
我明你講乜嘢
你係指因為年紀衰老所以實力會減弱
但係金庸唔係咁樣設定
武林人士到咗高峰期之後實力就會持平唔會大幅提升或者減弱
最多只會持久力下降但係功力會精純經驗會提升
所以綜合實力會到高峰期差不多上下實力
神鵰俠侶 第三十四回 排難解紛
楊過聽到一燈的聲音,也十分歡喜。他知一燈所使的是上乘內功「千裏傳音」之法,
只聽了這兩句話,心下便大為欽服,覺這位高僧功力渾厚,己所不及

神鵰俠侶 第四十回 華山之巔
楊過見了那僧人的身形步法,暗暗稱奇:「這人的輕功未必在龍兒和我之上,但手上
拉了一少年,在這陡山峭壁之間居然健步如飛,內力之深厚,竟可和一燈大師、郭伯
伯相匹敵。
怎地武林中從未聽人說起有這樣一位人物?」
黃藥師認為楊過不在昔年歐陽鋒之下,
楊過的功力跟現在的黃藥師又相當
五絕等級的內力是有極限。
新五絕比舊五絕起碼內力相當
但呢度講緊內功 鐵掌係外功
而且都係果句 條友悔恨殺業太重 合理推論有成40年無掌插鐵沙練功
唔同內功可以打坐日日練
無理由一燈坐低內力走勻全身行一周天果陣, 條友走去出面用鐵掌炒鐵沙掛
二人激斗一日一夜,慈恩終于傷在他的手下。”
要是出先天功一陽指全力周旋,或可勝得一招半式
一燈=慈恩
一燈=楊過=五絕
一燈=慈恩/=五絕?
此時一燈大師的“一陽指”功夫實已到了登峰造极、爐火純青的地步,指上發出的那股罡气似是溫淳平和,但沛然渾厚,無可與抗。法王一驚之下,側身避開,這才還了一掌。一燈大師見他掌力剛猛之極,也是不敢相接,平地輕飄飄的倒退數步。一個是南詔高僧,一個是西域异士,兩人交換了一招,誰也不敢對眼前強敵稍存輕視。周伯通顧全身份,不肯上前夾擊,站在一旁監視。
慈恩=一燈=金輪=楊過=五絕
如果咁計法慈恩都幾勁
40年唔去炒鐵沙都可以無落後武功
如果無入佛門仲唔天下無敵
邊個最大波
邊個床戰最強
練功可以唔練招式
連內功都為咗強身健體
公孫綠萼
楊過在窗外見她全身晶瑩潔白,心中怦的一動。他是少年男子,綠萼身材豐腴,容顏
俏麗,一看之下,不由得血脈賁張,心生情欲,全身登時劇痛

神鵰俠侶 第十七回 絕情幽谷
楊過見她腰肢裊娜,上身微顫,心中不禁一動,豈知這一動心不打緊,手指尖上卻又
一陣劇痛。
床戰冇講
裘千仞本身第二次論劍已經自覺可以挑戰四絕,所以佢先敢上山。講緊佢知南帝無救到個BB,無耗損到功力,二次論劍上山果時,佢好似未知南帝用咗功力救黃蓉。
佢仍然覺得係可以爭天下第一,可見呢20年佢進步幾多。

果時係被北丐鬧到狗血淋頭,激發心中愧疚,個勢輸咗先至退出。講真洪七公啱啱大傷初癒,真係搏老命的話,可能真係會打輸。
我都睇晒 好多本都唔只睇過一次Tim
裘千仞以鐵掌神功尚未大成,自知非王重陽敵手,謝絕赴會,十餘年來隱居在鐵掌峰下閉門苦練,有心要在二次論劍時奪取「武功天下第一」的榮號
佢驚既係超五絕既王重陽,而唔係四絕
做咩逐個回應負皮
唔同意歡迎出聲
Call 雕兄
一定係小寶,屌到俄妹都沉船
係倚天有提過明教起源,就睇到武林係宋後元朝武林係咩樣,分左正道出黎都係一d大門大派,對於武器同內功都有明確既限定,例如一定係兵器內功雙修,武林開始制度化。制度外就全部打為旁門左道,邪教。桃花島,既奇門,魔音,應該都會被打為異類,比人批鬥下場慘慘。
床戰最勁應該係段正淳同韋春花
可唔可以列下順序由邊本睇起先?
點睇武俠小說最多討論永遠係邊個邊派邊種武功勁
但係好少人會討論俠嗰部分?
Pin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞