英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
以前讀書住過 住宿洗費就唔知 但覺得食嘅開支真係唔算好大 出ldn又近 見好多人都係住cam出ldn返工
之前諗住去Bristol, 但好似指數好高
而家又Plan緊Southampton
貪果到治安好,物價樓價又低同埋南部天氣好似好d
離倫敦都唔算遠
唔好處係個城好似太細,驚搵唔到工同驚週邊設施無咁豐富又怕太悶
如果london,manchester,binmingham係一線城市
Leeds,Sheffield,Bristol就二線
Southampton, portsmouth呢d就三線

利申:工程狗驚去到搵唔到工
修咸頓真係好靜,火車站一出可以話乜都冇
冇郵輪旅客嘅話,全城最旺都係嗰幾個商場
我就係覺得近london 出去返工幾方便咁 但係咪佢地d 人都係坐火車出?因為我見都好貴下...
唔駛道歉咁誇張 好少事啫
不過以我所知nhs 等候時間都唔短,尤其武肺之後
非緊急手術都要排好耐
都係有你地支持我先會繼續寫到落去
好似有套票 (利申 未買過)

https://www.thetrainline.com/season-tickets/flexi

一唔係就申請rail card
如果你屋企人有大筆入帳,都要問來源,咁啱又第二個人入比佢,又要比等三個人嘅 statements 。
想問下樓主點睇住Swindon 同 Nottingham.
點睇Franco Manca
交通可以講吓DLREast London應該越嚟越多人住了
今年9月1號之後強制行新pathway ,我諗過幾年啲law firm都會調整requirement,可能pass SQE1/ 1&2 is a MUST
總之就打爛沙盆問到篤
未聽過Franco Manca,我唔係真係好鍾意食pizza
DLR 我搭過一兩次Only,唔係好識
修咸頓真係好靜,火車站一出可以話乜都冇
冇郵輪旅客嘅話,全城最旺都係嗰幾個商場
周圍都有
冇BNO, 初步公司可以Internal 調過黎,
想問如果用Skilled Worker visa  5年後係咪自己可以申pr定仲係要公司幫手做?
仲係hk
睇過下之前啲post 諗落都係不了
btw 有冇人到埗住緊service apartment
You need a letter from your employer, saying you are still needed for the job...This is what I can remember
想問倫敦有無租屋agent 比較好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞