英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
樓主清唔清楚chester呢個地方
揾個理由向學校request提早畢業日期, 例如全家移民
比埋study plan佢, 佢批既就chur埋summar
你好彩提早到一個sem畢業應該趕到尾班車
專科就唔驚啦
不過如果巴打係讀nursing要留意加拿大個牌係極難轉 佢d paper仲要係in rolling咁考
巴打有無聽過人做動物相關行業? 想過到黎做DOG WALKER
砌desktop 買料去邊間好?
香港棍van 未甩P轉唔轉到英國牌?
電動滑板車係咪有driving license 就揸得?
追緊post
諗緊買定租,
買又要睇地租同其他費用
唔太清楚呢行sorry
我估英國依家咁多apartment 起緊應該都有market?
https://www.gov.uk/adi-standards-check/your-standards-check-grade
如果係呢個就最好係Grade A 啦
不過最緊要都係再睇嗰個tutor 嘅google review 睇下其他學生點講
如果佢有張則嘅話會有寫
唔清楚Sorry
仲有2星期過嚟,lm
HCA 好大需求呀,同埋都請好多外地人
不過英文就最少要溝通到同埋識啲醫學名詞
無聽過,不過英國人好撚鍾意狗,相關行業應該唔會太差
加上武肺work from home 好多人新養狗,但係依家要返office 可能都有相關需求
三條問題都唔識答,sorry
英國買樓唔同香港,多好多嘢要check e.g. 間屋啲木有無woodworm
未做好research 我唔建議即刻買
再加上未到埗實地考察過,你唔會知個環境啱唔啱住,租樓有彈性好多
呢度買樓查洗黑錢同壓力測試好仔細,冇返咁上下心機同精力真係唔好咁輕易買樓
唔緊要因為我見youtube/網上冇乜人介紹過呢區
去附近中餐館搵香港人搭下嗲
岩呀,岩岩自己都諗左一諗
係有黎過UK WH,但實地考察同埋應該好似當年咁
先airbnb》租屋搵工》定左先再諗下一步
你有錢當然係買freehold property好 起碼唔洗俾ground rent

買leasehold properties, 如果唔係new build, 住左十年八年, lease可能只剩70幾年, 到時賣出去價唔高, 要高價賣, 你自己又要extend 個 lease先.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞