英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
Sorry 唔關私隱事,而係我唔識答
其實NHS 嘅輪候時間都唔算好長,同埋有急病係會prioritise 你,所以唔駛咁擔心嘅
係英國多數係公司有幫你買醫療保先會睇私家,但係好多病人都頂唔順啲私家醫生返翻去NHS 睇
再者唔同地區嘅私家醫院收費應該可以差好遠,所以都好難答你,要靠你自己search 返你住個城市嘅私家醫院
英國無住址証明好似好難開戶口
想問下成功租樓嘅巴絲成個process 搞咗幾耐
講真,我都唔清楚英國買保險係點,不過要買就實有得買嘅
私家醫生一黎貴,二黎私家醫生其實唔代表好過公家。我覺得你黎到英國要試下睇一次NHS 先會體會到
[其十七] 英國貨幣/交易知識

一。 100p = £1

二。 £0.01 = 1p = one-p → p for penny
£0.02 = 2p = two-p → p for pence,p唔駛plural (‘ps’)
£1 = one pound
£2 = two pounds
£1.05 = one pound-five-p
£2.05 = two-pound-five-p → pound 唔駛plural
£2.50 = two-fifty → pound 及p 可省略
£10.05 = ten-pound-five-p(ence)
£10.50 = ten-fifty 或者ten-pound-fifty
£10.55 = twenty pound-fifty-five
£15.20 = fifteen-pound-twenty
£20.50 = twenty pound-fifty
£100.05 = a/one-hundred-pound-and-five-p

Pence 係幾正式嘅叫法,好少人會講,大家都係簡稱p

三。£5 紙幣(note)俗稱fiver,£10 紙幣俗稱tenner。用法可以參考https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/tenner

四。50 鎊紙係市面上唔流通,我手頭上都無,所以唯有key 張網上圖片頂住先。如果大家係香港唱英鎊過黎,好可能係收到一疊50 鎊紙。雖然市面上無英國人會用50 鎊,但係大部分嘅商舖都會收50 鎊紙。不過我建議大家俾錢前可以問定對方收唔收50 鎊紙以示禮貌。如果大家申請到銀行戶口可以直接入曬入銀行,唔駛煩。

五。英國嘅「紙」幣係幾年前已經全部換曬做膠幣(pun intended),「紙」幣係市面上已經唔會再見到。另外,英國除左Bank of England 之外重有其他發鈔銀行e.g. Bank of Scotland,所以唔同地區嘅紙幣設計可能會有唔同,但係全英國都通用嘅。英國嘅硬幣even 同一面值都可以有唔同嘅設計,係得一面永遠都係事頭婆個樣,大家見到個硬幣有一面唔同唔駛怕自己收到假錢。

六。係英國嘅所有銀行嘅ATM 都係互通,意思係我拎住A 銀行嘅卡係可以用B 銀行出面嘅ATM 提款而唔收手續費。唔收手續費嘅ATM 係會大大隻字寫明Free cash withdrawal,有少部分嘅ATM 係會收錢e.g. Club 嘅ATM 或者某啲私人便利店嘅ATM,佢地全部都會有寫明收幾多錢。除左銀行外,所有超市(門口無入面都會有)、火車站同油站都有Free ATM。

七。英國嘅Contactless debit card limit 目前係 £45 per transaction,過左個額就要插卡再入pin。如果係餐廳俾錢,部機可能會係入pin 前問你俾唔俾tips(gratuity)。禁個「clear 」掣就可以decline,禁個「enter」掣再打個銀碼就可以俾tips,然後加個tips 係個total 銀碼到。大家入pin 前要check 清楚,唔好俾左四位數英鎊嘅tips

八。由於疫情關係,有啲巴士係唔收cash,只可以用contactless 或者電話app 買車飛。唔少超市嘅自助收銀機都只收card payment。

九。英國習慣用debit card 俾錢,每個銀行戶口都會有一張,用嘅時候唔駛手續費。應該同香港嘅tap and go 一樣,不過我無用過tap and go 所以都唔肯定。

十。上網買嘢時俾錢會俾你揀張卡係Visa Debit 定Visa Credit,敬請留意。
------------------------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
以上金剛棒請勿quote ,有咩問請直接留comment
依家簡單得多
係app填資料 再影相同影Passport就得
之後佢會寄張卡比你
有冇人感覺到比人歧視?我就有呢程感覺
遇過?
係英國應該唔難遇到比人歧視 對白人就笑到。。。 對華人就西面 ,又會專玩華人~
我單人黎左幾日睇緊zone2~3 既shareroom
發生過啲咩事令你覺得自己俾人歧視?
黎英國感受下啦
我黎左英國就黎十年。。。
好似唔洗都得的
💪🏼💪🏼
有冇啱
巴打加油你筆直幾多
You do not need someone to sign your photo if you’ve agreed to have DVLA check your identity by:

contacting HM Passport Office

providing a current passport, travel document or BRP

using a share code to show digital confirmation of your immigration status

https://www.gov.uk/id-for-driving-licence
唔係咖
你英文覺得自己咩水平?係打唔到商務email?日常溝通例如餐廳叫嘢食有困難?定係基本grammar 都無信心?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞