英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
想問下申請左ni number
但轉左地址
想問佢寄個number 黎前會唔會有通知
Royal Mail 同Post Office 係兩間公司黎
簡單啲講,Royal mail 就係郵差同速遞,Post Office 就係間郵局本身
Post office 除左郵局重有搞啲finance 之類其他business
英國買車保係咪一定要用本地既銀行卡?見d人講買車仲可以用香港credit card,但車保就唔受香港卡?
咁請問寄信應該用邊間?
印象中無,不過太耐之前唔sure
但係應該有個tracking number 可以睇個application progress
對用家黎講其實無分別,你去post office 寄信,佢會交俾Royal Mail 送信。
Post Office 係front end,Royal Mail 係back office
有reference no.嘅話
可以打去改
巴打份Google docs好有心機

我想問London租樓方面,租約期係咪都係一年一年咁計?同埋完約易唔易續租,多唔多比人加租?
果邊好多外套都有寫明shower resistant
唔介意
住屋先甘
租樓要預繳一年
如果keep住日租就貴到仆街
Goodybag 平好多好多,pay as you go 好快燒曬,一定係買Goodybag
多謝支持

應該都係用年做單位。續租通常都易,但係加租就唔清楚,特別係London。
Wales 同England 應該都係冬季雨季,Scotland 就唔清楚
係呀,無咩人會短期放租
其實移左民既爸打,你哋翻緊咩工?
土地測量
有冇London group 想約踢波
量左幾耐
兩星期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞