英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
[其十五] XXX 城市好唔好住?

其實「環境好唔好」呢個問題係好因人而異。我自己唔鍾意大城市,同埋治安同寧靜係我嘅 priority,所以我會覺得Manchester, London, Birmingham 呢啲城唔好住。好多香港人會prioritise 工作機會/仔女讀書/環境同香港似,咁佢地會覺得大城市先係「環境好」。Even 工作機會對唔同人嘅定義都有唔同。有啲人係想搵藍領工廠類工作,咁某啲工業城市會比較啱佢。有啲人想搵白領office 工,咁可能London Manchester 呢啲咪啱佢。有啲人想搵醫療類工作,咁可能其他比較缺人手嘅細城市會多啲工作機會。

所以其實初初落腳嘅時候多數人都建議你租住樓先,再慢慢去唔同城市實地考察,感受下邊到嘅風土人情最啱你。英國地方好大,你唔鍾意一個城市可以隨時搬走,無人限死你一落地就要係同一個地方生根。大量英國人直頭會係A 城市返工,然後就住係B 城市,每日揸一個鐘車來回commute。
差點quote 左金剛棒 想同巴打講辛苦哂
多謝支持
支持巴打
冇野做就睇返你啲舊文溫故知新
多謝支持
巴打應該係望住個Google document 出世到依家就黎100 頁嘅早期巴打黎
人工30000-35000係咪算高叫價
但係london人工叫價差幾多

但佢租樓都1k頭, 20000果d工點生活
當然視乎你咩工種,不過呢個數字係英國都已經係算高人工
所以London 唔係咁易生活,我識有個英國人都頂唔到啲租金,搬返自己鄉下算
有冇師兄係做amazon倉
想問下係咪好辛苦?
同埋係咪有廠車番工
我租樓果到揸車去佢個廠20分鐘
搭車要個半鍾轉3次車
IT google下未細分類型junior都至少25000以上 講婜鄉下

平民來講,如果要租樓同香港比, 好似搵個鄉下生活易d....

個visa 係咪無得去直布羅陀工作?
單車 練下身體
都係嗰句,要係工作機會、租金、治安等要取個平衡,而個平衡點係因人而異

Visa 就唔知可唔可以去直布羅陀,但係直布羅陀人自己好似都要過西班牙搵工,香港人過去做乜
踩單車地圖話要成粒鍾
踩到去應該都無力番工
網上賭場 IT
想問下投資上既野
英國人通常用咩平台買賣股票
有種戶口 isa好似唔洗俾稅?
可唔可以介紹下
YouTube 啲廣告成日見到
Legal非律師易唔易搵工?
Thx 師兄

Brighton 有睇過近London
唔知生活費貴唔貴
真,一頭煙。尤其佢哋唔熟非英國的財務安排。淨係兌換都玩死。
最重要係唔可以有大筆私人過數,有嘅起碼要煩多兩個禮拜
本身母語地方冇牌競爭力都低,去到非母語國家人地點解會請一會冇牌又係英文非母語嘅人?除非你真係百中無一好特別啦
其實生活費貴唔貴最大因素應該係睇租金/樓價,呢樣自己上rightmove 比較下就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞