英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
英國政府係咪有方案阻止人炒樓
而家好多仆街港人過去一買買又層樓
其實個doc已經好詳細好informative

但我最鐘意係 其二dos and donts 呢d文化差異嘅資訊,所以你提到關於日常知識/困難/etiquette都好有興趣知多d

仲有可能係一d當地人好常用嘅app/website? 英國嘅openrice, 討論區, 巴士到站時間之類
what is 炒樓's definition?
買/放租≠炒
無乜阻止
香港唔少人買英國樓收租
BLT HMO
租埋俾HA
五花八門
無車牌講到成個廢人咁
又要住夠185日先學得
只恨當初唔早d考
坦白講我財務白痴黎
我自己就無諗過opt out,但係識唔少人都有opt out
其實真係要實地考察先知,太少資訊好難答
其二嗰到我都有諗過expand 下,等我呢幾日寫先
樓主可唔可以講下ISA, 係咪每年都可以放20K入去

姐係由開始20k結餘每年加20k入去,變到200k,入面都唔洗收稅?
每年計.你一年可以用 20K GBP 炒到 10倍100倍都唔收TAX
好似係
不過炒到先再講
我唔係諗住炒呀,冇咁既本事,收下息咋

咁姐係每年都可以放多20k gbp入去玩?
想問樓主可唔可以寫英國汽車保險例如英國有咩common嘅車保公司
同埋有無啲唔洗留電郵電話就quote到價,想參考下用國際牌同英國牌 或者 棍波自動波 個保費差距有幾大
原則上唔可以分租
英國租約條款應該同香港都一樣有寫
比人發現可以趕你走

如果我係業主知道你三個人,就一定租貴啲
歐洲仲有咁多棍波車,買車多選擇又平啲,既然未學點解要俾自動波限死自己

以香港經驗大部份人考棍波都唔係肥支棍,而係路面應對。唔知英國考車有咩guideline跟
未做過業主嘅人唔會明

其實只要無人用超高價搶樓,又無人肯再用超高價接盤
就唔成立「炒樓」

外國都好多年紀大啲嘅都一個人有幾層樓(幾間屋)
根本全世界有錢人都會用咁嘅方法keep money
但英國屋嘅話要計埋maintenance fee
20年後high到爆
條數要諗清楚划唔划算
亂up

我層嘢50+買咗十幾年都冇乜maintenance fee

呢度d樓閒閒地百鳩幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞