英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
想問問各巴打,我開左HSBC UK DEBIT CARD
想問下就咁碌卡唔用contactless張卡會有幾多limit?
因為我上網搵又唔係好搵到,THANKS
李慧詩
就咁碌真係唔知,可能要問返銀行
我都睇緊
成日聽人個邊d人唔興擔遮 (好似話擔左都冇用)
想問下如果打算年底打算過英國既話
建唔建議買定一件冼水保暖既褸?
定係應該過到去先再買?
如果買既話有冇咩牌子推介?
之前聽人講話因為個邊好大風
擔遮好易反
所以d人多數都係著件冼水 / 防水褸 再笠頂帽就算
我買開着開都係 Columbia Sportswear, The North Face 嗰啲
鍾意香港買又得, 去到外國買又得
利申: 住美國
八月中四千喎
香港用唔用到 Google Flights?
我見到 9 月份, 香港去 Manchester 單程
坐 Finair, Swiss, Lufthansa 都係: US$300~$400
有啲喺: HEL, ZRH, FRA 轉機
又或者 10 月 14 日之後, 逢星期四、六
國泰直飛曼城 US$495
monkey早過香港入咗green㗎
Debit card 係直接扣戶口錢,你戶口有幾多就可以扣幾多,概念等如eps ,至於使用方式係插卡拍卡定刷卡,都係一樣咁扣錢,不過插卡交易可能要入PIN,歐洲其實只行PIN而唔係簽名,係我哋啲卡去到先至可以簽,而拍卡應該有上限就真,因為大額始終有風險,到時可能要轉插卡並使用PIN完成交易,睇部機當時要求點做就點做
9月先去唔係學洒學啦咩?
褸可以過到黎先買
縮骨遮我已經吹爛左幾把,士的遮就真係落大雨先會開,毛毛雨就著防水褸算
唔該巴打
見supermarket啲卡機寫住contactless 只可以for below £45嘅transactions, 過咗就要入PIN; 而debit card嘅上限就係你戶口入面有嘅balance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞