英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
巴打絲打想唔想試吓:
https://www.yha.org.uk/
https://www.hostelworld.com/

Con: 沖涼有啲係「開放式」
kitchen 要 share, 但係有 cooking utensils
有啲係 dormitory bunk beds, 要用單車鎖鎖行李

Pro: 如果冇疫情, 可以識到好多來自世界各地既朋友

個人 opinion: 最好打咗 BNT 針先好去住 youth hostel
英國電動滑板車係咪已經合法?
係咪應該香港帶過去?
罰你睇我個Google doc 搭火車個段
我有教到讀者點分,因為我自己初初過黎都中過伏
Cardiff 唔熟,不過略知一二
香港人以前好似唔多,不過我估可能多少少,因為上個post 都有幾個人想係Cardiff 落腳
Wales 嘅人我自己覺得係無England 嗰邊咁nice,真係歧視我自己又未親身遇過
蘇格蘭好多人都考慮緊,其實有咩好?
我個google document 係交通篇好似有抄低其他巴打關於電動滑板車嘅分享
已我所知唔係未係所有地方都合法,有啲城市試行緊俾你租用政府批左嘅rental e-scooter,重要係過左18 歲同有車牌先俾用
我建議唔好係香港帶過去,一黎英國有得買(私家地方玩係合法),二黎未完全合法,三黎香港應該都難帶舊鋰電池過黎,四黎帶左過黎將來合法化都未必啱例
一。環境靚
二。就算係大城市如Edinburgh 應該都無London 或者Manchester 咁貴
三。少啲香港人,搵工無咁多competition (但係工作機會相對較少)
四。NHS 係Scotland 係唔收藥費
英國交通真係好複雜
Google document 有英國交通全攻略
睇咗了仲理解緊
拎黎做air bnb好多一係同屋主一齊住,一係成個house租,成間house租自然貴,不過air bnb勝在可以自己煮,長住酒店無得煮都好甘
但蘇格蘭仲凍過倫敦
訓上下格床果啲唔住啦,比人溶左都唔知,住返啲有獨立房同廁所、浴室果啲,唔算太貴。
諗住係酒店用電飯煲算
多謝解答
黎到英國唔明再睇就得,搭多一兩次就上手
係好撚凍新黎嘅香港人未必頂得順
我好鍾意冬天,所以諗緊蘇格蘭會唔會比較適合我
但啲口音真係有啲難搞
講真我會建議,因為文科係英國搵工應該都唔易
請就一定請外國人,但係晉升機會無本地人咁高
想問英國自己買藥要比稅? 我上網睇D藥有2個價錢 1個NHS indicative price 1個Drug tariff price
講真呢邊做nursing乞食,不過你畢業就一定有工

利申 做緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞