英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
唔睇就租 小心中伏 相呢d野…
可能你無貼啦,但佢嗰幾句有怨咩?佢都係話自己都唔識
我明呀,但總要有個落腳點嘛…
人地都無怨
之後怨你先屌返佢
大把鬼佬都係租樓租成世 澳洲勁多人無買樓

真心唔明唔投資點解就係on9

你最多笑佢窮
住酒店/Airbnb 先是常識
無錢就無計啦 有錢一定買左先
唔覺得有咩問題
比你有問題多啲
佢話有錢買一間自住 基本上已解決左生存最大問題
咁都要笑人
又要住夠185日先學得
百幾年啲樓先閪
佢地起個時啲木未做過防蟲,容易會有woodworms
同埋英國啲水電工好多都好那西,有好多潛藏問題住耐左先會發現
如果搵啱人去執嘅,可以一勞永逸嘅咪無乜maintenence fee,唔係嘅就要三番四次請佢地黎。我啱啱入伙個淨係個廁所啲plumbing 問題都搵左個plumber 四五次,搞左我幾個月都搞唔掂。如果用錢可以即刻解決到都算,英國人做嘢重要慢,要book 個幾兩個禮拜先黎到整。
所以識好多人都話,要真係買樓黎放租要識啲基本維修,唔係嘅話個租客同你咩都粗用真係要好多maintenance fee(特別係租俾大學生,嗰晚要落club 係屋企pre drink 已經拆樓咁款,然後就係你啲地毯到湯
英國有唔少apartment 係主要租俾學生嘅,嗰啲好多都好新淨。你條link 睇落就似呢type。
佢地有時都會做短期租約,如果係真係我講咁主要租俾學生嘅(類似Student Castle),啲管理都唔錯。佢地有receptionist 幫你收信,水電煤有時又係搵佢地整就得。
Studio flat 唯獨唔好嘅就係煮野食大味啲全間房都會係個陣味,嗰晚訓教都會聞到 同埋佢有smoke alarm,如果你有食煙嘅又或者打邊爐,你可以即刻準備定走火警 不過呢啲都係小問題。
呢啲成棟管理嘅類似學生宿舍嘅apartment 應該都包水電煤,熱水同電都係任用又穩定,但係冬天爐氣就多數到左例如十一點就會關(預你訓教)然後到第二朝先會開返。呢個係英國人習慣黎,如果你好似我咁係夜貓嘅就會凍撚死,要買返個電暖爐。但係因為電暖爐好多landlord 會當係fire hazard 所以又唔俾你用,所以都係偷雞開
如果梀嘢本身有租俾學生嘅,就難免會有嘈音問題,佢地一落club pre drink 同開party 你就會想死。如果啲管理人做到嘢嘅就可以投訴,佢地鳩做嘅就唔會點理,一巡完又會再嘈過。呢啲真係睇你好唔好采。
回樓主樓上

好似有啲真係只租俾學生(親身問過),所以預先問吓好啲,免得白搞一場
棍波真有難度
齊齊努力
解釋得好詳盡,巴打感謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞