英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
我都諗住年尾出發
不過冬天去到會又凍日照時間又短
諗緊好唔好等多一兩個月到春天先
扣押稅得£1900
你係咪睇BNF 搵到NHS indicative price 同drug tariff price? 嗰啲係比醫護人員睇
市民比嘅藥費係劃一收費,詳情請睇返我個Google document
我睇緊隻Category A藥 我見唔同公司生產又唔同價錢 所以唔知英國果邊真實價錢係幾錢
係NHS 同一隻drug 有兩個brand 一定係開平啲嘅牌子或者preparation,所以嚴格上真實價錢係睇最平嗰款
Moving out 英文本身只係解搬走,原則上你可以係End of tenancy 之前提早搬走
你鍾意嘅直頭可以租間屋黎擺,佢唔可以迫你住,只係你要交租咁解
去藥房買藥嘅話係劃一收費,全部藥不論本身平貴不論本身咩公司出都係9 鎊幾 (NHS England)
樓主個google form 好有心
請問如果帶住個大行李箱,搭火車會唔會好唔方便?會唔會阻到其他人?
火車有行李位,book 火車飛嗰陣最好揀行李位附近嘅座位坐(如果有得揀位)
如果你班機多人嘅話,我會建議你早啲去車站,到時可以第一個上車霸位
感謝
說來慚愧,啱啱開始嗰陣係隔日一更,依家變左一兩個星期先一更
希望你黎緊都會事事順利 可以早日同depression byebye
聽講英國嘅種族歧視嚴重性都唔輕?
做義工,香港人同local都有

標靶藥尼類都係9鎊幾?
Google document 第一篇有講英國嘅歧視問題
多謝支持,希望你都事事順利
Cancer 所有藥free,0 鎊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞