英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
如果一個人租的話可能share flat會易啲搵到
[其十六] 配眼鏡

武肺話咁快就已經年半有多。相信唔少巴打絲打都同我一樣每日都望著部電腦moon 望足全日。經過左年幾唔係用電腦做嘢就係打機嘅生活,我嘅近視同散光又深左。加上每日都要消毒副眼鏡,本身戴緊副眼鏡都已經花曬。所以最近終於的起心肝去Specsavers 配過副新眼鏡。頭幾年係英國我都習慣係暑假返香港嘅時候係配埋先返黎。不過自從係Specsavers 配過之後就無再返過香港配。一黎係英國配啲視光師會驗得仔細過香港,二黎價錢都唔係真係差好遠。

係英國驗眼係要事先book 嘅,唔係好似香港咁walk in 就得。係Specsavers 驗眼係25 鎊,如果做埋佢嗰OCT test(加10 鎊)就可以check 埋你對眼有無咩隠疾。因為我屋企有糖尿病病史,所以我今次就加錢做左,不過呢個test 其實配眼鏡係無關係,所以大家可以自己選擇。我兩年幾前都無呢個test,所以應該都係新嘢黎

有唔少人係可以有NHS 資助,驗眼唔駛俾錢。係眼鏡舖俾錢之前佢會俾個list 你睇下你有無得free (詳見https://www.specsavers.co.uk/glasses/nhs-eye-test)。

驗眼過程其實同香港都大同小異,唯一唔同嘅就係視光師會問你好多同眼睛健康有關嘅問題,同埋多左第二part 個slit lamp exam睇下你有無眼疾。Slit lamp exam 個視光師(Optometrist)會用強光照你對眼,都有少少唔舒服,不過一兩分鐘就做完,大家請咬緊牙關

大致流程(太detailed 嘅唔講):

第一part(熱氣球,明嘅就明

第二part(Slit lamp exam,香港無嘅)

第三part(check 度數同散光)

驗完眼之後佢就會print 張卡寫低你嘅度數(prescription),然後就帶你去揀眼鏡。不過其實你唔即刻落決定,如果你搵唔到啱你嘅框你甚至可以去拎住你嗰度數去其他眼鏡舖配(Specsavers 依家無左Ray-Ban,明明以前重有)。

由於依家疫情重未完,所以試眼鏡時佢會俾個tray 你,你試過嘅所有眼鏡都要放入個tray 到,然後俾佢拎去消毒完先會放返上個架到

當你揀好左之後,視光師就會問你有無咩特別要求,例如要薄鏡片、防UV 之類。值得一提嘅係,Specsavers 係無防藍光鏡片,因為原來目前係無足夠證據證明防藍光鏡片係可以護眼(詳見Specsavers 網頁https://www.specsavers.co.uk/glasses/glasses-lenses/do-blue-light-glasses-work)。就算係薄鏡片都會有唔同level,佢會用部ipad 話你知你個度數用左咩level 會輕左幾多percent。

(我最後揀左超薄Ultimate thin,輕左8成

當你confirm 曬啲要求,佢就會幫你度你兩隻眼嘅瞳孔距離,根據個視光師嘅講法就係令你睇嘢最清嗰點match 返副眼鏡最清嗰點。度曬所有嘢之後就俾錢同埋book 日子拎眼鏡。

(個價目表同部iPad要開口問個視光師影,少老尷)

我今次要等十日先有得拎,但係上一次配好似幾日就得,我估都係因為疫情影響。到攞眼鏡嗰日就都係幫你微調下副眼鏡就搞掂

最後我副眼鏡嘅price breakdown:
驗眼 = £25
OCT = £10
名牌框 = £149
Ultimate thin + light lenses = 105-55 = £50
防UV = £15
Total = £249

Glossary:
近視 = Short-sightedness/myopia
遠視 = Long-sightedness/hyperopia
散光 = Astigmatism
老花 = Presbyopia
青光眼 = Glaucoma
白內障 = Cataract
------------------------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
以上金剛棒請勿quote ,有咩問請直接留comment
Google document 突破100 頁
係到我想多謝咁多位支持同鼓勵過我嘅巴打絲打,無你地我唔會堅持到依家同開到post 3
有無巴打打算過到去搵樣野半工讀? 一邊打散工一邊學門手藝/考個牌?

如果有, 邊一樣比較好?
岩岩到步
想問下大家用咗幾耐時間defeat jet lag?
兩三日就得
第一日堅持唔好瞓晏覺,頂到嗰晚先好瞓
大家airbnb 會住幾耐 唔知兩星期夠唔夠搵到租盤
唔好意思樓主,想問下對Sheffield 有咩印象如果兩個後生冇錢過去易唔易搵到工,唔介意由低做起,同埋我見租金都算平,介唔介意評下呢區
想多謝樓主既驗眼info
本身仲停留係外國配眼鏡好貴既印象,仲諗住過去前配多副
但想問下個到d鏡框款多唔多?易唔易搵到適合亞洲人面型既?例如框大d、鼻托高d咁?
另外樓主有冇配開隱形眼鏡?係咪係英國都購買方便?價錢同香港差不多?
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞