英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
咁唔難搞,俾時間浸就得,日日都講好難唔好
同鬼佬傾計時留意多啲對方嘅句式,好快就會學到
Listening 就每日聽下電視電台
英國嘅印度人同黑人好多都已經係土生土長,其實同本地英國人無分別,亦都唔會歧視華人
會歧視華人嘅多數都係啲low socioeconomic status 嘅白人(好似美國嘅redneck 咁)
應該都係藍領工作為主
請問新開未用過嘅debit card,要用contactless功能之前係咪先要入atm activate一次?
我嗰陣收到張新卡就好似即刻用到
不過我係舊卡換新卡,唔係新Bank account 所以都唔肯定
自推
唔識答,幫推
樓主可唔可以得閒係到報下平安同講下幾錢租, 小弟我都準備PLAN緊一條友去
想搭單問有冇巴絲人仲喺香港但成功租到英國樓?
我想一到埗可以直接喺自己地方settle

利申有朋友喺當地幫睇樓
Lm
其實去左英國, 真係唔想再做D office工要不停plan 野, mange 野, 咩成個project 呢D 工
好想做一D 手藝工, even 整車, 整單車呢D, 不過唔識人唔識物真係唔知點入行
電台長期聽唔到up乜
尤其佢地啲笑位 完全唔知笑乜 好sad
有冇ching去到考剷車做倉?
做剷手人工會唔會高10%?
同埋識英文會唔會有機會升到做主任或者倉寫字樓嘅文職?
冇字幕都聽得明好勁
之前exchange試過同housemate係屋企睇戲
冇字幕唔係幾跟到 但又要扮明 好sad
有冇咩方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞