英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
有無人試過係英國搞香港良民證
曼市差
佢都漲左好多
咁樣唔知工作機會點
銀行call centre?
要去搵英國嘅差館打手指模再寄返香港,重要唔係間間都有得打,我要去隔離城打

聽聞啲盤放上Rightmove 兩個禮拜就賣左
而家趕唔切
學車係咪要住夠180日先學得? 即係一黎到只可考筆試?
學要住185日
想知咩情況要咁做?
洗唔洗london先易搵d?
你留意下支洗潔精,都係Make in UK, 你會唔會係London 開廠?
Hands on的工,一定唔局限London, 就算坐IT ENGINEER都唔一定要坐London

不妨擴闊下眼界
從事教育行業 d agent 唔識整 而間學校好想請🤦‍♂️
nds check 初到埗跟本咩都check 唔到
搵邊個機構出信比狗 唔係一定要搵領事館咩?
我最近都係搵短租 (講緊六個月),雖然唔係London,不過好多地產Agency 一聽到你淨係想租六個月已經唔想show 你
個agent 同我講話因為依家呢排租樓市場幾旺下,如果有另一個人同你同時睇啱而佢肯租一年,個業主通常都唔會揀你
我覺得你可以逐間agent 打去問下,講到明你淨係想租半年,佢地會幫你搵啲啱你條件嘅樓俾你睇。
再唔係就睇Spareroom 嗰啲,淨係租間房,同其他flatmate share 廚房嗰啲,不過自行承擔風險(閪業主/閪flatmate)
由有關領事館/移民局/政府部門發出的信件 影印本。信件須載有申請人的姓名及清楚列明該領事館/移民局/政府部門需要申請人的無犯罪紀錄證明書作審批用途;並且有該領事館/移民局/政府部門辦事處的郵寄地址,以接收由本處以掛號郵件直接寄到該辦事處之申請結果。 (詳情請參閱下述第九至十二段)

你可以問下佢有無得搵類似教統局嘅政府部門出信?
我無backup ,等我試下搵下
如果你係confirm 到個move in 日期嘅應該可以book 定嘅

Midlands 有無話邊個城市?Midlands 好大㗎喎
係咪即係dbs check?
想知enhanced嗰隻係咪要公司搵政府部門出信再寄返香港先至搞到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞