英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
唔係只限18以下 60以上?
真????????新個D 靚CANCER 藥都係?
請問Portsmouth 好唔好住,治安同搵工方面如何?

Google document 有寫
只要NHS cover 嘅藥都係
嘩,呢啲真係唔識答喎,呢啲嘢建議真係搵啲專業人士問,網上睇嘅都可能有伏或者未係最update

感謝支持
我想要果隻藥好似無cover 其實drug traiff 係咩意思 我見每個月都會變 係政府比藥商ge資助 所以愈高我就可以愈平買? 上網睇完都唔明
如果你想要嘅藥NHS 無Cover,基本上NHS 就唔會Prescribe 到嗰隻藥俾你。掉返轉講,如果醫生認為你無需要食某隻藥而同時有其他alternatives 嘅話,你係無權demand 佢一定要開嗰隻藥俾你。有啲case 係啲consultant 為個病人申請NHS 資助啲新藥,不過前提係個醫生認為隻新藥係cost-effective。如果NHS 唔cover,可能你係要直接同藥廠傾(不過我都唔係太清楚,詳情要靠你自己問)。

以我嘅理解,如果你唔係自費買藥嘅話,英國嘅醫生開藥俾你就好似係佢幫你俾住先,然後佢再問返NHS claim 錢。Drug tariff 就係個醫生可以claim 得返幾多。
唔識Portsmouth
唔識Crewe
咁如果大吉利士有CITIZEN生CANCER, 佢去NHS成個療程都全包?
Yes
一家三口, 有一個學前小朋友, 3歲
宜家好煩惱落腳地, 想請教下大家既意見
首選: Manchester (Sale, Altrincham)
次選: Surry (Sutton, Cheam, Carshalton)
後備: Bristol
睇好多POST都對Manchester評價唔太好, 想問問樓主同巴打們有咩睇法, 唔該曬
Manchester 我自己覺得治安唔太好,不過工作機會應該會好少少(細路仔讀書就唔sure)。同埋香港人初黎報到Manchester 呢啲大城市應該唔太難適應嘅。
想問下住Deansgate apartment會唔會比較安全
NHS 好到咁?
BTW, 我以前做運動重傷過幾次做過手術, 所以香港D 保險係長買, 因為一斷保就無公司再包同傷患

係唔係除非你個手術係極之非必要, 否則有需要都會幫你做?

咁講我不如斷保去英國住好過
好似治安麻麻
想問下, 南部或西南部如Exeter, 等環保生活好唔好? 樓主介紹下
手術嗰啲有需要都會幫你做
斷唔斷保就你自己決定啦
南部都好多城市,有啲如Brighton 都好住,重好多海鮮食,又無北部咁凍
Exeter 就唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞