英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
講真搵工方面就唔太熟悉。我只係知道Sheffield 唔算好繁忙。治安我就無聽過咩負面嘢。
款就同香港差唔多,我自己塊面比較大同埋無鼻樑都容易配
我就無戴開con,不過我聽人講配con 都好方便
應該唔可以
你有咩藥係英國買唔到要寄過去?
留明等睇BNO班友過一兩年死狗咁番嚟香港
https://lih.kg/2645603

如果你住係細城市,係市中心條街行行下見到墓碑係好平常嘅事
放心,我有避開啲地標同街名影
呢啲教堂同墓碑全英國都係
曼城同倫敦兩個城市都分好多區,好難直接比較
In general 其實兩邊都差,不用分哪麼細
樓都無睇過就俾足全年錢租
好驚上樓睇個日個盤好多問題
另外感謝樓主咁多tips
對於我呢啲英國都未去過就移民既人好有幫助
我都係好人一世平安
你去左未丫
住邊個城市?
我準備去Manchester
仲諗緊Manchester 應該唔考慮住
真係貴過香港好多喎
如果唔住london其實夠做
同香港係冇得比架啦, 香港係高人工, 但香港講緊一個對12個patient 考慮埋workload其實係relatively fair(只限HA)
不過人工呢d都係小問題
最大問題係nursing大多數學校都唔收國際生
btw巴打介唔介意簡略講緊個邊nursing care既culture同香港有咩唔同?
答到你第一題,我喺幾個網買過你可以比對下,全部都正常網黎
cclonline, scan.co.uk, Amazon, overclockers
多謝支持
我嗰陣學車就30 鎊一個鐘,如果連book 10 個鐘就28 鎊。
如果係學自動波會貴過棍波
唔同城市學車會有唔同價錢,所以你要自己格下價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞