英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
師兄你都係英國?
講真唔知師兄你做盛行但我唔覺得而家做緊個行係好低機會(香港嚟講)都好等人用
不過我都同意自己非母語係蝕底啲但最近其實都有人係indeed個啲approach過我 但見樓主話indeed麻麻地所以都想問下
五千鎊以上已經要追來願,私人入錢要比埋比錢你個一年戶口月結單。所有錢要存在一年以上。
巴打記得我,好感動
我無講過Indeed 麻麻地,唔關我事
搵工相關問題基本上都係其他巴打代答
屋企人俾錢你嗰啲點算?
我係香港aviation公司legal dept.度做,無牌。
你係指英國公司啲HR定係啲recruiting agency approach 你?
不過又咁講,因為我嗰行有啲偏門,如果你做commercial / financial 嘅legal,睇到嘅好可能同我睇到嘅完全唔一樣,我上面嗰句都係好general 咁講嘅啫~
香港inhouse 冇牌人士揮手
我香港in house 都轉咗好幾份,始終大公司legal department最少都係要一兩個supporting staff 幫手。但我過到英國就覺得唔係好樂觀,同埋因為果邊人工聽講好差,諗緊好冇轉行
唔轉行唯一出路就係去到考返個牌。
撞成今年啱啱轉考牌制度,可能頭一兩年放啲水都唔出奇。
唔知師兄你幾多歲,好似我哩啲廿尾嘅人,轉行成本好大…
我30 如果唔轉行過去可能考sqe...
但重點我要搵到legal工先...去到搵唔到就講咩都冇用
利申打算下年年中走
我諗住去到讀個LLM洗底,用個當地嘅學歷搵工我諗會容易啲。(不過一諗起要不停睇書寫論文考試就煩)
打算拎埋年尾雙糧下年年頭走。
巴打加油
LLM 我地用international student 報好似有d 貴
攞埋你屋企人個bank statement一齊睇,問長問短
唉其實都係焗住要讀,嗰一年當緩衝期浸淫係英語學術環境入面,讀完考SQE先係地獄開始
Btw, 有冇諗住轉咩行?文轉理真係難過理轉文,基本上係要由頭讀起,好多都冇conversion course;如果話讀啲咩finance, marketing嗰啲又好似冇咩競爭力…我都諗唔到有咩可以轉
可能睇錯sorry樓主
如果搵唔返legal 工,我想報course轉做IT 狗
偏門legal +1 不過係香港都已經係law firm做緊
有英國law firm 入面嘅director approach 過 不過佢可能係周圍問人所以想睇下有無巴打都係英國睇下個情況係點
望過下轉制考牌好似都唔易
望過下大概請緊d paralegal位都係19000-23000 鎊
我見佢地啲job ad legal工requirement 多數寫想傾向請讀完GDL/ LLB或者LPC嘅人
係啊 呢個人工真係搞唔掂...
巴打打算住邊頭先
我就咁得個LLB...但我見英國好多人本身都有埋lpc...
Cambridge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞