英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
如果係出信叫你上庭之類應該會問埋你攞埋地址,咁就可能難搞啲
就咁罰錢我估應該就case closed 嘅
你最好都係返去問下啦,good luck
睇哂docs入面個攻略
好有用 多謝巴打
多謝支持
我特登Google 過,英國都有雞竇(Brothels) 同埋有你講嘅外賣。不過點搵到佢地就真係唔清楚。上網睇好似有人會放contact 係電話亭,不過唔知堅定流又或者重係咪common practice

TIL 英國做雞係合法嘅,重要交稅
我唔踢波
識人都係搵返大學嘅香港人society 球隊踢
感謝
聽聞係
我都準備去搵波踢
如果而家去英國旅遊幾個月 係親戚屋企住 仲有無入境簽證同埋洗唔洗打齊兩針?
BNO 怕唔怕唔俾出境呀
針就應該無強制,簽證就唔熟
Green List地區入境無限制
買機票淨係用名
去社區檢測中心就用特衰
passenger locator form就用bno

去到機場都係check BNO(因為佢地會仔細check passenger locator form)
Hello
Cardiff 我都叫有少少認識嘅
Cardiff 市中心其實就同其他英國嘅城市一樣,啲舖頭黎黎去去都係嗰啲牌子。
以前我就記得啲中餐館唔差嘅,間中超就唔太多嘢買。不過隔左咁耐應該都會變曬啦,同埋中超都可以上網買同全國delivery。
市中心隔離有個Cardiff Castle 同有個大公園都幾靚嘅。
口音就都幾困難下,我去到真係聽到企左響到 因為佢地本身有另一種語言Welsh,所以啲口音受影響之下變得好重。不過口音嘅嘢每個城市都要習慣,Wales 可能要比其他城市花多一個月適應咁解。
Cardiff Bay 就幾靚嘅,同埋Cardiff Market 有好多嘢買,我記得啲海鮮好正 。
Cardiff 因為係海邊,所以我印象中都幾撚大風下。
Wales啲人我自己偏見就覺得無England 嗰邊咁nice,不過呢啲要你自己親身感受,唔好聽曬我講。
治安就一般啦,Cardiff 市中心隔離好似有個重犯監獄 不過除左啲homeless 同chavs 呢啲全英國都有嘅問題之外都無聽過咩大件事嘅。唯獨係一有Rugby 條街就會好多醉酒佬鬧事,重會係球場出面周圍痾尿
工作機會就真係唔清楚,因為我只係stay 過好短時間。

Manchester 就要靠其他熟識嘅巴打代答
而家英國同歐盟關係其實係點? 還可以自由出入歐盟國家嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞