英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
驚死呀,一係new build 有保安 FLAT果d
一係就studios , 睇多d資料先
如果你住個區/鎮crime rate唔差 保安問題唔大

英國好多houses都無保安....
怕左啲街童
真係睇地區

我之前買屋 地區差我都唔買 寧願間屋細d.
報工如果skip咗唔交cover letter 係咪都收硬皮
depends咩工
但係多數都要
Office工係咪一定要交cover letter?
應該年尾出到發 多數人係咪去到airbnb 先長租
一定租住酒店先再睇吓當地環境,不過 airbnb 都好貴
[其十四] 衣食住等唔同品牌一覽
一。衣

二。食

三。超市

四。住

(詳見 [其八] 買傢俬/傢俱/家電/家品

五。個人護理

六。銀行

七。其他

--------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO

以上金剛棒 #61 請勿quote ,有咩問請直接留comment

申請Lloyds bank, 大家係咪都係around 10日收齊debit card同pin number?
我用其他銀行好似都差唔多
我想問一問火車飛問題

今日London來回Brighton
而一早上網買左車飛 (Thameslink)
指定左班次,但自己搵位坐

但實際打張實體飛出嚟
張飛只係列明
A地去B地
無寫時間同班次

咁如果張飛無寫咁多嘢
我提早搭同一公司嘅班次
會唔會當逃票處理
好睇你張飛係advance, off-peak 定anytime
Weekend 多數都係off peak,off peak 就只要係同一日就得,anytime 同理
Advance 就係要指定,唔可以轉搭其他班次
我買係Super off peak
難怪張飛咁寫

咁早知唔on99死等網上指定左個班
搞到遲成20分鐘先返到London
有d airbnb 仲貴過住酒店
如果你唔介意的話可以住學生旅館,可以做到幾百蚊港幣一日,但係得間房得張床,其他都係要同其他人share
其實好多平價酒店
travelodge / premier inn / easy hotel, 什至 holiday inn express
巴打在香港有冇試過同外國人用英文溝通?
唔洗好流利既, 但係你都要識基本既溝通囉
我在美國 walk-in 經驗: 行去 fulfillment centre
我: are you hiring fulfillment associate?
佢: do you want day-shift or night shift?
我: day-shift
跟住佢會叫我行去電腦度, create 個 account 和 password
登記啲個人資料, 電話呀, email 呀, address 呀
跟住有好多 job title 揀既, day-shift night-shift 呀, full-time part-time 呀
跟住按 apply button
之後佢會叫你即時做 drug test 既, 放啲尿入去個 jar 之後, 佢會叫你返屋企等通知既
有好息之後, 巴打在我的網名按 reply, 之後我再話俾你聽 interview 係點樣
利申: 美國版
有個「移民顧民」 在 youtube 話:「 bno visa 呢 5 年內, 可以係做嘢, 又或者係唔做嘢,都得既」
意思係, 如果你有錢, 可以 5 年內完全唔做嘢, 不過一定要連續居住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞