英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (不定時更新) (3)

1001 回覆
62 Like 1 Dislike
巴打知唔知IT搵工易唔易請外國人,programmer.
,唔該哂巴打
20k一年係Manchester算係咁啦,16-18k 先係正常
咁都幾難生存
HKD 20k 年薪,喺香港的確係幾難生存
我自己就prefer 夜晚嘅,所以就無咩影響
不過大部分人都唔鍾意英國冬天,因為一到左冬天嘅日照時間就好短,中午三點就可以天黑,好多人會情緒低落
有時落雨加大風要出街都有啲難頂嘅,不過都已經習慣左,無咩所謂
唔太熟呢範,不過前面好似有巴打討論過,可以追下post
但宜樣野其實連加拿大都會,除左BC溫哥華
去美國某啲城市都會

我覺得係遠離左東南亞地區都好難避免winter depress
Consul tax band “Deleted” 姐係唔洗交council tax?
黎緊租嗰度係Deleted 慳返一筆
大家有無啲咩topic 想我寫
我想寫嘅topic 大家又未必咁快用得著住,如果有啲咩大家覺得重要嘅可以俾啲idea 我
我想寫嘅比較係大家都用得著嘅嘢,例如係啲英國日常生活嘅知識/會遇到嘅難題。太specific 嘅例如某某行業、投資、稅務之類我一黎唔熟,二黎都唔想寫
唔知喎,原則上間屋你俾錢租嘅,你想點用都得,但係上面有巴打講過啲landlord 未必俾
如果我係landlord 一定唔俾,一係你地就俾多d錢
想問下pension係咪唔應該opt out?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞