Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
18135 kit?
$6000 二選一
sony 20mm f1.8 g
tamron 17-28 f2.8
20mm 1.8G
行貨嘅話拎返屋企登記保養咪知囉
有冇啲咩風吹過A74幾時出
A72用咗好耐好想換機 就嚟忍唔到手
最後搵倒支samyang 35 2.8
最平1100 用住先

支sigma手感好正 不過得2.8

其他
舊kit 2870 1200
sony 28 2 1800
sony 55za 3900
想問55za 3900係邊到買到 ?二手?
但建唔建議A7C

其實A7R3都負擔到既 但分別會唔會好大
我買完a7c 都有身痕睇過下a7r3個價
主要影相7r3嘅話我估都應該係幾唔錯嘅選擇:
1.高像素(crop mode)
2.腰平取景方便(傳統反mon)
3.雙卡槽
4.大evf

暫時我用落a7c 最唔順手係2, 但係影直倒嘅話a7c 個反mon又贏返
如果確定自己只會玩輕便鏡,A7C價格開始下落可以考慮,同A73比較主要係多左Real-Time Tracking同內置陀螺儀可以用Sony個Software做Crop-Stablization,不過真係要穩就落穩定器好過。少左嘅係快門速度最高1/4000s,A73有1/8000s(唔肯定,當初數據係咁寫)同埋高ISO表現差少少。點解要提及輕便鏡,因為始終FF鏡都係比APSC鏡大同重(手動鏡除外),拎支大少少光圈嘅鏡(Sigma/GM)都多多少少會頭重腳輕,到時就會覺得成件事好唔Balance。

可以揀A7R3同A73嘅話,我建議R3,首先最直接嘅就係像素高D,除左實際真係細節多D之外,附加嘅用途就係可用嘅Crop-Mode,24可以當35用/50可以當75用(只限視角,景深會有差別),因為A73個Crop-Mode可以當佢唔存在,少太多像素。而且就算出A74應該都唔會多過R3嘅4200萬像素,所以畫面絕對係可以用多幾年都無問題,當然對焦速度比起A73係慢少少,真係少少。
我自己就揀左a7c, 我主力會影小朋友, r3 除左對焦連A73 都比唔上, 最大問題係佢像數素過高, 影小朋友好多時都會連拍, 咁多相對電腦需求都高左, 一闊三大, 7c 比73 / 7r 少左d 制就睇你點用, 我主力A mode 好少用盡3個dial, 少左d custom 制就FN menu 補到, joystick 其實用touch mon 揀對焦點仲快.... 換返黎就係輕左, size 細左放落袋方便左易d 帶出街, 反mon 同小朋友水平咁影相又方便好多, af tracking 追焦準好多
2手啦
大把2手鏡都keep到9成9新咁
好的 感謝咁詳細講解
有冇影動物分享 主要影人/貓

呢兩張我都係用A73㗎咋
其實睇你急唔急用啦 成日都有人吹風出74 不過呢啲真係睇自己
性能上不過不失啦呢個價錢 用起上嚟要有啲技巧
補充a7c 係機械快門1/4000 電子快門先上到1/8000
(但我10年都用唔到一次咁高速)
仲掙扎緊73定7c
其實睇你預算嘅啫
同埋你用唔用到咁多制
但係a7c嗰個對焦系統係犀利啲
好多時睇review 都會list 左唔同嘅好同壞出黎令人心大心細,但其實最主要睇嗰d 好同壞你在乎與否啦

7c 缺點
1. 細evf
2.單卡
3.少左1個dial, 3個custom 制,joystick
4.grip 細左

最初都好在意覺得爭左好多野,但望返自己用左咁耐原來都冇乜用過 3 dial 同joystick, custom 制又可以用fn 補返,雙卡自己唔係工作用,加上touch wood 而家d 卡好少壞,grip 同evf 細左但都接受到,加埋7c 嘅優點所以就揀左 7c
我反而用緊a7iii諗緊轉A7c定a7riii好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞