Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
用緊90mm 2.8 g鏡 af都好慢 始終對焦行程長
af-c可能好啲
依支可以較af既對焦距離 可以快少少
奸狼不嬲都係狗閪啦!
奸狼不嬲唔係直接競爭,而係用抹黑手斷,以前同Nikon鬥嗰陣就抹黑Nikon色尿黃同個F mount細造唔到靚鏡

到Sony出無反對佢有威脅就話無反鏡少,到Sony FE鏡齊後,就重覆用抹黑Nikon嗰招話E-mount細造唔到f1.2鏡,結果之後Sony造咗支50GM F1.2仲輕過佢RF嗰支

又想重用笑nikon色黃嗰招屌Sony色黃,結果Sony自從A7III之後啲機改咗啲色令到佢哋好多柒頭實際盲測分唔到
屌Sony色黃/色差呢下真心影響埋好多唔係玩攝影嘅人,影響都真係深遠
周不時出去影人像,D女女10個有8個問我點解用Sony?唔係會影到好黃咩?點解唔用Canon?直到影完出黎,結果大家都滿意之餘亦到成功導正返Sony色唔係真係咁差,而且攝影作為專業,後製係基本。

搭單又講埋鏡頭,當年就係度話E Mount太細整唔到大光圈,結果宜家Sony 50GM,贏價錢,贏體積,贏重量,贏對焦速度/噪音,贏埋個內對焦
仲有龍仔1770有防震
1655同6400都無防震
A7ii A6000年代 就算影RAW 個skin tone後制都搞唔掂
到到A7iii打後嘅機 skin tone柒色問題已經改善左好多 加上鏡群齊 價錢對比RF真係平好多 呢幾年真係睇住好多C記嘅人轉會到S記
佢地仲笑緊sony jpg 柒skin tone
我用A7R3 有時直出jpg又唔係真係咁差
其實我覺得咩都假,做個blind test最清楚
a7r3用家表示同意
所以影完女女最好第一時間過落部電話先俾相佢睇
新手 Sony a7c +kit鏡
想入第一支大光圏鏡影人像
Sigma 85mm/1.4 Art
Sigma 30mm/f1.4 (最平 好多人話入門幾好)
Sigma 35mm/f1.4 art
Sony 85mm/1.8

邊支好
Budget 5000左右或以下
30mm f1.4 係apsc鏡嚟
Sony 55/85 1.8
85 1.4 DGDN買得起就上
我見d人寫sony e-mount
所以以為係用到落a7c
不過啱啱睇咗條鬼佬片 原來用落full frame會crop左
唔該巴打

水貨買唔買得過
因為我見35mm/f1.4 art仲重過85mm/1.4 art
我細粒 所以重量都係考慮因素
唔該巴打
新手我覺得50 1.8好用啲
我本身都係考慮呢支
但朋友話佢對焦慢
Sigma大部份人都係買水
試下sony 55.8
85 我自己覺得太長焦 我用開50
好 收到
其實我都驚
星際個d有冇得試
我以前好少去呢d舖
唔該巴
旺角有Sony 毒氣室畀你慢慢試
根據返你List嘅咁多支鏡比意見,小弟非有錢但因工作關係基本上全部都用過

Sigma 85mm/1.4 Art:咁多支入面最好,同規格下非常輕便,對焦快,價錢適中,除左虛化表現無咁柔和之外基本上完勝原廠85GM

Sigma 30mm/f1.4:APSC鏡,不作評論

Sigma 35mm/f1.4 art:最新鏡之一,犧牲體積重量換取較GM低嘅價錢,素質偏高但全開光圈有明顯紫/綠邊,由於算廣角鏡頭所以虛化較弱,如果你係想要背景虛化影人像,呢支可能會令你比較失望

Sony 85mm/1.8:入門規格,價錢最低,單純論背景虛化較1.4弱,但幾乎差唔多,同樣虛化表現無GM咁柔和,但整體CP值高

同場加映其他巴打/個人推薦:
上一篇唔小心Cut左

Sony 50 1.8:價錢低,表現一般,如果唔係好缺筆直唔建議買

Sony 55 1.8z:價錢小小偏高,但依然值得,多年Sony入門標準鏡頭推薦,對焦速度同色彩表現不俗,視角亦適中,體積輕巧搭配A7c非常適合,唯色散表現同背景虛化比較生硬,但作為入門標準鏡頭絕對合格

個人補充:

單純論5000筆直揀人像鏡,以質素行先,我會覺得 85Art > 55z > 85 1.8,不過考慮到閣下買嘅係A7c,85 Art 其實係有少少大支嘅,對於整體搭配係頭重腳輕,所以睇你自己接唔接受到。如果接受唔到,咁基本上就係55z 同 85 1.8 兩支入門揀,睇自己中意咩焦距嘅視角,同埋通常係咩地方影人像,例如餐廳/室內呢D無咩移動空間嘅,85 比較難用得著
價錢低仲有samyang45同75
多謝巴打指教好詳細
我都擔心85 art頭重腳輕
但我見佢拆左遮光罩之後感覺唔太大
今日會去睇下實物先

因為我都係新手 跟朋友學緊影相 所以仲未摸清自己鍾意咩焦距
但知道自己鍾意影户外多 同埋影下景(景就打算用kit鏡練住先)
但感覺55z呢種焦距作為第一支大光圏鏡係咪用途廣少少?

另外想問巴打:
55z同85art喺質素上既分別係咪主要係光圏大細?
同埋點解唔推薦sigma既35mm 1.4 art?佢新出 同樣係art系列 35mm亦都係一個常用既焦距

感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞