Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
28200 只係 5xxg, 35150 就算同 70180 一樣都重過 28200 好多,未必咁方便日常用,但學樓上巴打講去旅行配埋 20g 真係perfect 池
如果係咁我會再等佢出 20-60 f2-f2.8
快既,無問題
未專業用依支拍片ok
諗起以前話Sony e冇鏡用 依家多到唔知揀邊支好
same 一出等有貨鳩衝 除左旅行用外 長期擺防潮箱
70-180有前收鏡口加上冇廣角所以做到67mm
呢支似82或77
想龍仔再出支15-35/2.8-4
Tamron 會唔會出新3元 F2-2.8 系列?
武肺後冇得去旅行,好幾次想賣左佢,但間唔中行山拎黎用又覺得佢質素好好,最後都係唔捨得放 
我好啲 工作上要用所以殘曬
其實係冇投訴 24105黎講佢係交足貨
不過人係唔會滿足
焦段更多 又大光圈

你令我諗起返呢張圖
估唔到幾年後結果係奸狼班RF用家自己中迴力鏢,啪啪聲自打嘴巴,好嚮
又係呢張圖
應該同R6差不多價
但R6月月加價 依家差唔多22000
係wo
鏡多就算吧啦
果d古董28-70 28-80 35-70 35-105 35-135
同70-300 都唔知出過幾多支
咁計一定多

但到話要買舊鏡就話唔sharp又紫邊
film機鏡唔岩數碼機用
最諷刺嘅係當年奸狼用家笑Sony無反鏡選擇少,結果今日就係佢哋RF用家咪自己自食其果囉,RF 鏡選擇少挨炒價之餘仲要無貨,張圖係奸狼自己挖氹自己踩返,中返自己回力鏢
新手一問,用緊 A7C,SEL55F18Z 同 SEL50F25G 唔知點揀好

想要 SEL50F25G 多d因為夠輕便,但 f1.8 同 f2.5 會唔會差好遠?主要用黎影人像/ BB,如果唔多夜拍係咪其實 f2.5 都夠做?
有個問題想請教大家
話說我想買份生日禮物俾我女朋友細佬 (同佢本身都frd)
佢本身用緊A73 + Sigma 24-70 DG DN, 平時大多影貓狗&半身人像
我自己budget有限, 所以猶豫緊究竟買A9II + 50GM定係就咁A1好?
點解要買多部相機?
人像我自己鍾意用55F1.8同135GM
影貓狗多數就用35GM
支50gm夠啦,買機錢留返同佢叫雞算啦
55 F1.8

首先光圈差一級,唔好以為夜拍先要大光圈嘅入光量,事實上室內環境如果唔夠光都已經有一定需求。而且光圈大一級嘅優點多多。

以你影BB/人像為主,光圈大一級可以保持ISO不變嘅情況下有更高嘅快門速度,有助確保安全快門防止手震/目標物移動,再講F1.8比F2.5景深表現更加好,又可以面對更加嚴苛嘅燈光環境,而50G嘅優勢可能只係輕便D同有光圈環(反正大部分人影糖水相都唔用)

50G嘅真正意義除左係更輕便嘅FF無反鏡頭之外,實際上係同24G 40G組成一個完整嘅無反拍片鏡頭組,而閣下應該無呢個需要(手動+無段式光圈環)單論價錢其實50G我覺得係唔值,差唔多價格嘅情況下,一定係推薦55 F1.8,而且論輕便,其實55 F1.8 重281g已經好輕便
唔該晒巴打,分析好有用,決定去馬 SEL55F18Z
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞