Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
a7r3表示如果a93有42m px 有a92對焦
有新menu a7c mon
賣28k會換上去

無錢入a1
鳩吹:a74會用返2400萬像素 5.5級防震 年尾出

source:dcfever
巴打你出個十二張postcard會課
我又鳩吹下: a74 用3400萬像素 5.5級防震 不間斷4k30p 連拍增強
有無link
有冇師兄用過支40mmF2.5G?
除左個價貴D次外有咩評價?
想買支細支AF 想懶D ge 時候用
好似無咩人買咁 但上showroom 玩過又唔差
想影雀,影運動都好啲啦,對焦永遠都想佢再勁啲
多謝支持
可能因為40mm 少啲人揀(但我自己幾鍾意用)
同定價都貴
我上去拎上手覺得好輕身好正 有時唔想MF 好似輕鬆啲
輕過我用緊枝Batis 40
samyang 有支35mm f2.8餅鏡, 仲輕喎, 得100g 仲有支24mm f2.8 再輕少少90g, 覺得幾好用
我有
都幾sharp,操控感同手感一流
個hood好樣衰,永不錄用
懶人想請教
即係先鋪一層layer 再用智能選取去執某個範圍先?
再加另一layer 再選其他地方去執其他位?
個 hood 好趕客
如果我買都唔會用

師兄用咩機?用落啲紫邊係咪真係咁勁?好似啲review 都係彈呢樣野多
Batis 高幾班啦師兄~用重量同size 換quality
因為我想減低啲重量(同貪平)所以先諗呢支
有Batis 我都唔會考慮其他
A7III
開哂auto correction就唔算勁
Bad Practice,唔好依賴智能選取,更加唔建議直接執Layer
可以用到嘅盡量全部用adjustment layer改完再Mask,咁樣先唔會破壞張圖本身。

例如我要改人像膚色,用Hue/Sat adjustment layer/Camera raw filter執完,再Mask返個adjustment layer,咁樣去做
師兄有冇好嘅教學等我慢慢學
我睇完都唔明
YouTube 嘅 PiXimperfect(https://www.youtube.com/channel/UCMrvLMUITAImCHMOhX88PYQ)可以學到好多PS嘅技巧,當中不乏人像攝影嘅調整教學,個人係相當推薦。不過注意返佢教嘅方法都好多,同一種目的都可以用唔同嘅方法去執行,例如Dodge & Burn / Fequency Seperation 都可以應用喺處理皮膚表面咁。

廣東話亦都可以睇下 Muse Chan (https://www.youtube.com/channel/UCPAjKPkqw7Ip1ig7XJrUjZQ) 佢都有幾條片講 Dodge & Burn 呢啲人像執圖技巧。
想問下35 同55個Range 其實用黎影snap / 影人都宜?
我都仲未諗好入邊支先... budget唔夠, 諗緊sigma支35mm F2 先定Z55.8先
主要同女女出街時影下相, 好少淨影風景但都會有snap
補充搭a7c
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞