Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
sor冇爬文
咁用一個月蝕兩千幾好似唔抵,又要補錢上r3
如果你部腦唔夠強又要upgrade,重有storage
一闊三大
所以都係唔上r3住上完r3又會諗上r4
你一個月貨仔擺上網賣高啲啦,二手佬收你一萬分分鐘包好當全新賣。
但R3A依家有靚芒,同73個雞雞芒爭好遠
本身prefer 2870, 但鏡身冇做防塵加埋2470 入塵前科唔敢搏
R3個iso又好R4少少既
不過手感果d完敗
睇完都係多心選s,但太新無二手
睇youtube多數都係選s2870,但太新無二手鏡買
有二手咁新出咪又係爭幾百,不如直接買新啦
A7c 用家,主要日常出街snap 下/ 影小朋友,有35gm, t70-180, 有時想焦距方便d, 如果想入支2手2860 kit 是否不智? 有諗過t28200 / s2870, 但都係怕帶哂gm 同其中一支太重
仲有支 85/1.8
35gm + 55.8Z
tjx 巴打意見 不過自己有兩個原因唔考慮50mm,一來之前組合係 35/2.8z + 55z 換 35gm 一支過+一步到位,二來 35 同 55 太近crop 都夠用所以唔考慮 55z 啦,不過 55z 真係好鏡黎,質素高夠輕便,我強烈推介比 50mm 愛好者
我都好頂唔順a73個mon
其實最考慮嘅係r3個對焦拍唔拍得住a73
對焦點又少咁多
差別主要係個對焦範圍,都係中間時唔會差好多
其實係值得入支既
咁細支鏡可以變焦仲唔算差,其實好夠用
咁你上shop試2860接受到咪ok,
但你支35仲要係1.4, 驚你接受唔到咁細光圈,
35 重524g. 你話驚其中一支太重, below 500g 你都冇乜可以揀
新果堆pan cake 你都唔會揀 (35上下你都會話重疊)
唯一T17-28 420g, 你會話唔夠遠

咁支kit真係你唯一選擇
除非你唔拎gm出街,否則28200一支搞掂晒你所有野
得閒出sony store撚下先
我個人就係有28-200既情況下再買28-60
重量係考慮原因之一,不過更重要係平時出街個侵略性太減
會考慮支kit 就係因為佢超輕得黎review 都話質素唔爛,平時 35gm做鏡頭蓋,平時袋住又冇負擔,到要wide 少少團體照 / 機動性高少少又可以即場換

之前有 t2875 質素冇得彈d 色仲好清雅,但日常用 35 / 55 都夠就換左 gm, 冇後悔
另外sigma 鏡感覺出嘅色都偏暖偏黃少少,相反Tamrom 出嘅色會清雅d, 都係卻步嘅因素
呢到有冇人想放FE 55F1.8Z?
我都鐘意龍仔隻色多啲
定左聽日,唔知有冇咩玻璃日子呢?
https://youtu.be/_qwMOP4Vnmo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞