Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
新手再研究下
唔該晒
巴打我而家先睇到你覆左我既疑問
唔好意思 頭先無見到呢段 淨係見到下一段
問多左你一次
咁佢又未到大,以85 1.4黎講算細支
我自己用A73/R4 搭 85 Art 係幾 Balance 嘅,但係對A7C黎講係有少少大嘅(主要係鏡身較粗)

另外55z 85Art質素上主要係 55z顏色較鮮, 85Art會少少偏黃(後期可解決),85Art景深過渡自然D,整體虛化soft D。

我自己係85GM轉85Art,55z轉50GM。如果計整體表現E mount入面85Art我覺得係Top Choice。畫質85GM係好,但係對焦速度慢又嘈,鏡身又偏重,嗰少少畫質上嘅分別亦都唔係話咁明顯。
突然間諗到,我自己嘅少少意見啦,你可以參考下但冇絕對啱,純粹大家交流下

新手接觸到85 1.4相信係會迷上佢嘅背景虛化表現,不論係空間壓縮感、虛化定係夜景波波,一切都係Kit鏡比唔到你嘅夢幻效果。

但係慢慢就可能會發覺原來強調背景虛化嘅同時就未必交代到環境,同時亦都會影響自己學習構圖嘅能力,所以我就算係用85 1.4影人都未必會長期1.4開盡,有時F2,F4都夠做,甚至影半身想交代多啲環景開到F8(有虛化但你會知道係乜嘢嘅程度)F1.4更多時候係為咗低光環境而用。

所以我覺得新手未必需要用到F1.4,佢固然係比多啲選擇你,而且整體表現亦會比F1.8/F2嘅鏡頭好,但係如果係純粹為咗虛化表現,佢並唔係必須嘅。有錢可以當我冇講,因為選擇多啲一定係好啲。
聽完你講覺得都有道理
我本身都係覺得大光圏個種虛化好正
但我都想學好構圖先
感覺55z係個唔錯既選擇
同埋帶去旅行都夠輕
支45好野黎
依支都諗住入 除左影微距
見人影人像個散景好似八羽怪
龍仔話要出枝35-150mm F/2-2.8 Di III VXD
有冇人用緊/用過sigma 180mm macro 可以講下評價

想收支返嚟玩下
Macro嘅話sigma支105同sony 90有冇話推介邊支多啲?
我另外有支85 1.8好少拎支90出去影人 如果咁旋都幾有特色
我冇用過sigma 等其他巴打答你
A7c配返kit鏡定係買定焦好
15k 筆直 影街拍多同景
啱啱睇咗個list SEL35F18會唔會無咁適合?
定係變焦鏡影街拍會開心啲
買35-150
應該好大碌喎。。。街拍未必啱用,旅行/特定event 用會啱d

同埋機要11k, 35150一定唔會 4k 落到樓啦,隨時過萬
講輕便街拍嘅話其實Kit同35 1.8都無咩問題,Kit鏡其中一個問題就真係光圈比較細,夜晚影嘅話會幾吃力,但係一定嘅變焦能力可以比你試到唔同嘅視角去拍攝。A7C呢啲細機街拍定焦我覺得35 1.8同55 1.8都係唔錯嘅選擇,大小重量比較平衡。
唔該哂巴打咁用心答我
咁畫質方面kit係咪無咁Sharp?
我純粹係朋友買完A7c Kit之後玩過一日,個人嘅睇法係2400萬像素黎講你放係一般熒幕/手機睇係無咩問題嘅,但係一去到100% crop嘅時候,邊角畫質真係比較差,大概要收到F8-F11先叫做Sharp少少,中央畫質就尚可接受嘅,不過始終係千幾蚊貨仔都唔應該要求咁多嘅。

基本上同等級定焦畫質一定好過變焦,我自己平時街拍就係35/50兩支中間揀一支帶出街嘅。我一開始新手果陣都係用變焦(2470GM),慢慢學習唔同焦距嘅透視關係同視角,再慢慢根據自己中意嘅視角去買定焦,所以千幾蚊貨仔嘅Kit鏡當學費都不失為一個好選擇。畢竟,如果你對畫質有要求,遲早都會買定焦玩(所以我支2470除左開工都係長期擺防潮箱
我就係由第一代a7 kit上a7c所以諗今次upgrade仲用kit會唔會好不智
不過多謝你 我呢幾日都有去摸過 都猶豫緊要唔要kit
我諗我會買35
A7 Kit姐係28-70?咁更加唔需要上A7c Kit啦兩支鏡其實好接近,28-70仲多個OSS添,係大支小小姐,畫質基本上都係咁上下。
28-60啊
新出㗎支kit
35啦,唔駛諗。反正你A7都有支kit
係呀 我咪就係講緊28-60(A7c Kit)同28-70(A7 Kit)都係差唔多果皮 如果已有28-70嘅話A7c支Kit就不了啦
我放咗成套a7kit
我無乜筆直 暫時有15k咋
我今日換完淨係覺得細咗同輕咗 好似其他都無乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞