Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
冇錢買貴野咪買佢

首發日
A1幾時到貨
A1
又要聞相又要打雀,都係想人答你a1 啫
以你需求的確係A1
或者你買齊以前兩部
如果2揀1咁就a7r4,都打到雀,但a9ii就唔太聞到相

同埋高像素影雀又可以crop多d
a6400囉
窮撚 玩唔起幾皮嗰啲鏡
睇人review覺得好似SEL55210唔錯 又幾抵屌咁
唔知D-Base仲有無呢
唔買野都唔知缺貨問題咁勁
想買支ECM-B1M都咁難
6400聞唔到相
聞相主要係靠距離,唔係靠象素
佢咁價錢真好洗好用
巴打你哋平時喺邊買鏡
想去啲細行eg三陽 但又驚新手俾人水
預日照環境用,最重要係開拓長焦同放大率體驗
唔介意二手的話,可以DC Fever搵搵先

個人覺得筆直有限的話,二手24F18Z配55210係輕便又抵玩嘅組合
試曬手機做唔到嘅大光圈同長焦
Refer頭Post建議肥花同DBase
如果買Sony鏡可以官網對返邊間係特許經銷商
龍仔鏡就萬成永成有長d保養

重點係要了解支鏡嘅Filter一般幾錢左右
好易喺現場俾Sales水咗買貴Filter
Filter真係買鏡時最鐘意搵笨地方
Filter賣貴D都好
大至萬成友成細至唔知咩鋪都係永遠可以唔知拎隻咩牌子出來跟住又話係B+W 代工廠之類,質素同B+W, HOYA k 大廠無分別
聽多兩野好易就比佢水左
想當然新手個陣都比人水過塊B+W UV filter依家除左影景上cpl 個堆filter, uv基本上都唔會上
你都叫買左B+W
我新手比人水左買咩sakura FILTER...
完全唔知咩來, GOOGLE無人買,無人賣,連廠都搵唔到
新手1個人係db都比人水咗塊不明filter加d垃圾野
之後就無再去db買過野
真接sony store買番sony filter lor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞