Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
睇你影咩比例多,如果係人(全身-半身)+景 就一定係35,反之如果係影半身-大頭多 就55好D。個人同女女出街通常都係帶35GM影下,施展空間比較大,喺Cafe/餐廳都可以拎到一個比較好嘅倒之餘又交代到環境,但係如果係明確出去影相就會帶埋50GM,影人像可以更加突出主體/減弱雜亂背景影響

同埋一樣野要留意返嘅就係55.8影半身都已經有好唔錯嘅淺景深效果,35要去到好近先有明顯嘅淺景深。
因為以前我用既range 係24-70再搭支85
只有仲用緊m43機時先用過接近50既焦段
我長遠一定會入番Sony 支85.8,但就諗緊岩岩轉會起步用35定55先
55優點係夠sharp ,性格比高但原來有洋蔥圈光圈,都係我比較concern

如果我會入85,係咪應該入35先?
如果計你會入85.8嘅話,我覺得35會好D,因為85同55其實都係開始偏向專注嘅視角,對於街邊Snapshot/室內影下相黎講施展空間嘅限制較大,相對有支35嘅話,餐廳打卡又得,街邊Snapshot又得,配返85.8去用,專注&環境視角都有齊 應該會係比較適合嘅選擇
手上有部A7一代, 搵支2手平鏡玩有邊支好?

Sony 50mm f1.8
Sony 28mm f2
Samyang 35mm f2.8
Samyang 24mm f2.8

Samyang堆1.8 唔見人放2手..

唔該.
唔該曬
想再問多樣如果sigma 鏡買水貨濟唔濟得過?
買過35.4水同85.4行,老實講就唔係好覺有咩大分別,講真保養呢樣嘢好睇個人,我自己買過咁多支鏡都幾乎無用過佢D保養,買嗰時檢查清楚多數無問題。

不過Sigma黎講,已知會出問題嘅係佢支2470Art會入塵(新貨好似有改善),呢啲如果唔係行佢應該唔會幫你負責。35/2 水貨平1000其實都吸引嘅,而且金屬鏡身應該對耐用性有一定保障,反正唔係咩高端鏡。
都真係比較少機會要用到保養, 以前用ZOOM鏡點都一定有入塵不過唔影響
唔該曬巴打意見, 我會入左35先
45 1.8應該唔算難搵
上星期去旺角, 最多係35mm f2.8 同28mm f2, 其他就冇乜.
有冇人去過sony 生日vip night
報左名冇reply 係咪姐係落選
除左50 1.8之外,其他幾支平買平賣都得
28 2同35 2.8呢兩支我都擁有過,算好快脫手
換左28-200同35 1.8
反而剩係要抵可以睇下有冇千幾既28-60
會有人打比你通知去得
無人打就
邊度出機出鏡會有保證又冇咁貴

有野送但萬成永成好似普遍貴少少

新手求解
a99 mk2 升級:0
我買過好多一手機鏡
但係一次都未去過
究竟要課幾多金先有得去

nex5n,6,a6000
24.8,18200le,1670,35.8
a72,a7r3
55.8,2470z,1635z,28/2,1224g,
2470gm,70200gm,1635gm,14gm,24gm
花啲時間
逐間大chain問走coupon贈品幾錢
碌卡有冇charge計下回贈
再排下邊間平啲
其實就係咁簡單

千祈唔好怯
一怯就知你新手就chut硬你
請問而家出機Sony有做優惠回贈?
碌卡回贈講緊睇你手揸邊張信用卡

sony d優惠
當年最勁咪就係推介朋友果啲
頭3支我玩過哂,而家會用番廢物去形容
你當求其買支黎過渡都ok 既
比較好果支應該係28f2
但如果求9其買就不如用番kit, 支kit 唔差的

ps 寧願比多少少收支2手55.8 / 35 2.8z

Sigma支150-600有樣流出
要練定手臂
以170000yen呢個價, 都幾難同200600G鬥
要睇下香港代理開咩價, 開太高只會同T100500相同命運
原廠有200-600
tamron有150-500
Sigma有150-600

Sony用家真係大把無選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞