Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
係吖,我嗰日係星際問全走8090,X成就8580不過要去換同有多兩年保
A7R3 一開始入支24105 加55.8玩玩下覺得個個光圈太細 放左佢入左1635 gm 又平平地入左龍仔70300 行山用
之後懶左長插1635算 直到佢出50gm 平放左支55.8 直入50gm
依加長插50gm 支1635打左入冷宮
仲有3支大姑媽 55.8 35F3.5 同埋105 F2.8
a7r3+4枝gm
1635+70200
14+24
差枝50
1635實有用嘅唔怕
我諗住買1224, 35, 50, 85
但係又掙扎緊 1224 加35 定係 14 加 1635
揸過1224g 3年
唔係好成日拎到出街用
1216係就係差好遠闊好多
不過少用就係少用無法
今年特登放左佢換1635
1635 50 70200就perfect

我會揀14+1635
1224同14都係你影景先用咁濟
咁唔影景果陣1635比你既彈性會大過35
同埋如果影星既話就梗加14>1224
犧牲就係35兩級光圈
而整體應該14+1635平啲
不過如果你本身就係諗住35gm影snap
wide 過35只係用黎影景都得ok既

我以前用過1635知自己成日會用
先到swap走1224
想搵舊機有防震影下小朋友

買a6500 + 24 1.8 za

a7 ii + 35 1.8 好?

點解a6500 2手價仲貴過a7 ii?

唔該
a72 對焦慢
最近發現相機保養就快完
保養期內係咪可以免費清潔?
1635GM、福仔50 f2 apo、135gm,仲有支50 f1.4大姑媽
認真,追器材係必經階段嚟,但遲啲發現自己影慣啲咩題材,
就會識睇到底手頭上嘅鏡夠唔夠用,自己係需要咩鏡

慢慢享受啦
無聽過保養有免費清潔
影小朋友需要相機對焦夠快,快門速度夠快反而防震就不是必須要
認同
到揀極都拎唔到某枝鏡出街想賣
就知自己真正會用咩同應該入咩
焦段、變/定焦、大光圈定重量先決
我而家都係望住個防潮箱,覺得真係幾滿足幾夠用,
係睇下日後會唔會入支macro

開始會諗點用得盡手上啲器材多過買新嘢
我仲以為尊貴vip會有
我A73 gm24 gm35 50.8 85.8
龍仔 70-180
A7R4+A73(備用機)

人像三鏡:35GM 50GM 85Art
開工用:16-35Z 24-70GM 70-200GM
外遊搭單:24-105G
其實由6300升a7c會唔會好有升級感?d人話機身防震垃圾又用舊meun。
定等新機好?好麻煩

鏡就反而入左35 2.8z同85 1.8兩支fe鏡先
高iso 一定好有感覺
防震個人覺得影響唔大
其他答你唔到
本身用開a73,要買多部機用。理性咁諗其實應該要買a7r3,但又心思思想買a7c
會好有升級感,景深,反mon,色彩 etc
但唔急不如等埋 9月,睇下係咪有a74 出再比較,不過當然size 同價錢都唔係嗰個位置
尊貴vip=佢哋既大水喉
唔剧你仲剧邊個
賣左部a73
入a7r3 a7c
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞