Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
純粹放一機兩鏡(定焦/細變焦)都適合,不過再放多D野就建議上10L喇
早一兩個po我出左幾張圖可以參考下
用6L擺完幾個鏡組合大約有幾多位淨
咁睇黎都係買返nya evo算
兩樣野黎,duo 得 20L for 你日常出街順便一機兩鏡, 你提及嗰個 36L 大好多同埋gear 向
咩都影下
可能會影人/遠景多啲
SEL55210就買硬 想買多個玩下咁
見Nya-evo可以咩住黎背開
同埋放左內膽都可以keep住當普通backpack

而prvke就靚仔d 但聽其他師兄講話會甩皮

我主要放A73 2-4支鏡 gimbal
考慮買航拍 但最近立法就再諗諗先
見Nya-evo可以咩住黎背開
同埋放左內膽都可以keep住當普通backpack

而prvke就靚仔d 但聽其他師兄講話會甩皮

暫時有sigma35.4 14GM 55.8z 90m28g
諗緊入多支 可變焦長焦距
我主要會放A73 2-4支鏡 gimbal
考慮買航拍 但最近立法就再諗諗先
原來係咁
nya evo有26 36 60 我係諗緊36
而PRVKE就31果個
呢支都斷咗?
db呢間嘢係好趣緻
之前去買個相機袋都可以sale你使唔使買filter
我有次入去問渣機價 佢係答我連filter" 一套價"
你一開波直接問全走既價
佢知你識路就唔會搞你

有時仲問番我轉頭見到幾低儘做比我
我以家唔會再入DB買野 價低但次次要玩心理戰好煩
新手果陣第一次買24105 都比佢水左我買垃圾filter
有時佢係平小小都唔想再幫襯佢
從來入親舖都係問齋鏡幾錢
早幾年咩都唔熟無人教又無上連登
諗住搵完牌子價完格比錢就好
去到就講呢塊貴呢塊唔夠通透
個張卡唔夠快拍唔到4k
個陣既資料搜集比人講到錯晒咁
結果熟咗之後我就想屌db老母
雖然都係比人水咗幾百唔多 但一諗起就唔gur
寧願佢水我買b+w
暫時應該得a1 同a7s3 有scinetone
但用咗scineton 直出 唔錯
真係好講牙力
唔想煩真係寧願比多少少去大舖,當比錢買耳根清靜
新手想買a7c 見db有優惠都唔敢去
見price啲價都係11680左右
平fever少少 究竟去邊間好
同埋想問有咩電池同sd卡推介
55210本身就影遠景
唔重覆焦段嘅情況下會建議24F18Z係因為比較常用,等效35mm焦段都係常用影人焦段,可以拍拖相影對面果位咁同近近地影食物
加埋質素喺APSC屬最Top,俾返作品人地睇都唔怕炸型

不過人像都有好多種影法
Sigma 30mm F1.4(等效45mm)好平又多巴打推,適合人景一齊影,缺點係最近距離遠d,用唔到喺觸手可及的距離
Sigma 56mm f1.4(等效約85mm)就可以影人像特寫,或者有壓縮景深襯托嘅人景相,只係焦段上會同55210重覆,同埋一樣影唔到比較近嘅距離;順帶一提如果第時會轉FF又想入依個焦段,可以索性用SEL55F18Z做考慮
Sigma 16mm f1.4一般都係影景用,影人易有透視變形,未必個個鍾意,暫不評價
另外Think outside the box去諗可以考慮SEL30M35,影人景相之餘可以玩微距,代價係光圈唔夠大影人時唔夠Blurrrrrrrrr

如果睇文字唔太捕捉到分別,可以用返頭Post提及既Flickr或Photohito搵相例,睇下自己想影得出咩效果
DB同肥花都係特許經銷商,所以兩者都冇所謂,可以邊間平就去邊間
上面連同其他巴打都講咗重點係回避搭單Sell嘅其他嘢,例如Filter,企得硬話唔要就得

電池會用返原廠,其實日常用時,部機可以keep住用充電器補給,可以用一輪發覺真係唔方便先考慮
SD卡就睇你自己會唔會不斷連拍先,或者會唔會成日拍片
官網街鋪都斷下返下貨

唔該曬巴打 好有心
我過隔離post研究下先
買左咁多年相機未試過有人報連filter價
我次次去問都問現金幾多錢,唔要贈品減幾多
係 以家就直接大鋪算
差個一千幾百唔想見到班垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞