Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
之前用緊陳年舊機NEX6,啱啱買咗A6400
手上2支Sigma 30 2.8 + 16 1.4
想入多支Tamron 1770 2.8 抵唔抵玩
可能佢地打飛機咁話:「我用adapter插EF鏡都仲多過你」
先唔講cross brand
奸狼機主到真係買鏡
有幾多EF舊鏡係舊到根本不在考慮之列
佢對比原廠 1655g平一截 焦距又覆蓋多啲 個人覺得幾抵 不過同sigma 30 2.8重覆左 可以2手賣左佢幫補下
如果鐘意定焦大光圈 sigma 30 1.4 56 1.4都推介
加多句,55mm e 個距離係剛剛好可以係一個唔太遠又唔太近距離影相,你又方便同被攝者講野 又唔太wide,有d 景深咁
A7c留名 買左支sel14f18gm
求用家分享
大金主

想去影銀河
點知又8月收左皮
姐夫
放開嗰個姐夫

用adapter插EF鏡?佢哋嗰陣夠笑Sony無反用adapter駁EF鏡係笨重論盡啦!拎adapter駁EF鏡打飛機?自打嘴巴又中迴力鏢咋啩
搬石頭砸自己嘅腳
ching真係好憎canon,儲埋咁多石頭腳
基本上只要有講Canon唔好嘅Post就會有佢
講真以前笑鳩人用Sony/ 其他CN外DSLR 不如用DC仔影算, 真係連ifanboy 都做唔出.
幾年前canon唔係咁撚串整呢啲圖出嚟,我就唔會儲到,鬼叫佢自己攞嚟柒
凡事有因必有果,奸狼同班打手唔係玩到咁撚串抹黑嘅話就唔會有今日嘅果,先撩者賤,我會繼續狙擊到佢天腳底呀
我keep住食花生咋
最仆街係奸狼佢哋手法卑劣,唔係玩直接競爭,係玩抹黑對手,最近咋嘛,今年四月嗰陣奸狼班打手出post話所有相機得EOS-R5同R6先做到戴口罩下用EYE AF,又吹水話試過晒Sony所有無反都做唔到

結果有巴打貼咗肥花有段用A7R4用sigma 85 1.4嘅片係做到,我又搵到呀Lok試A7SIII同ZV-1又係做到,連SP嘅Stephen又貼咗條片用A7C又係做到

結果班奸狼打手俾我哋“啪啪啪啪啪”咁屌撚到潛晒水,開post個奸狼打手仲自刪AC令個post消失咗
多謝奸狼提供石頭
未入坑想請教下各位, 爬完文暫定會買 A7C+SEL55F18Z
主要影食物同自己整的手工, 想問下對新手黎講會唔會難上手?
雖然見到有巴打建議直接上GM, 但真係無呢個budget
55z 近攝距離長,未必啱用喎
真架 我再研究下先
好彩問一問 唔該你
新手建議揀支zoom鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞